Dagens PS

Putin lovar att hjälpa Europa med gas – eller?

Putin energikris
Ryssland vill ha igång Nordstream 2 för att kunna hjälpa Europa i energikris. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 07 okt. 2021

Rysslands president Vladimir Putin lovade i ett tal att hjälpa Europa med gas – men samtidigt rapporteras att Gazprom sänkt exporten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energikrisen slår hårt mot Europa med nya rekord under onsdagen, vilket Dagens PS rapporterat om. På bara några minuter steg priset på gas med 40 procent, vilket fick marknaderna att skaka. Vintern närmar sig snabbt och Europas energikris drar igenom aktie- och obligationsmarknaderna, stimulerar inflationsskräck och hotar att lamslå stora industrier.

Men en person hade förmågan att lugna marknaderna – vilket han gjorde, Rysslands president Vladimir Putin. I ett tv-sänt tal säger presidenten att Ryssland kan komma att exportera rekordstora mängder gas till Europa i år.

“Låt oss tänka igenom den potentiella ökningen av utbudet på marknaden, men vi behöver göra det noggrant”, säger han enligt Bloomberg.

Vill ha igång Nordstream 2

En snabb certifiering av den kontroversiella direktförbindelsen mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön, Nordstream 2, vore ett sätt att göra det, enligt vice premiärminister Alexander Novak.

Putin nämnde inte själv Nordstream 2 i sitt tal, men han noterade att den alternativa vägen genom Ukraina är dyrare och skapar mer utsläpp. Men han säger också att Ryssland inte har något intresse av den “spekulativa frenesi” som plågar energimarknaderna. Han poängterade att det är Europa som velat ha fluktuerande prisstrukturer på gas medans Ryssland föredragit att ha längre kontrakt.

“Ryssland har alltid varit och är en pålitlig leverantör av gas till sina konsumenter över hela världen, både till Asien och till Europa, och uppfyller alltid alla sina skyldigheter till fullo”, säger Vladimir Putin om Europas energikris.

Samtidigt kommer anklagelser om att Ryssland i stället strypt tillgången till gas den senaste tiden. Daily Express skriver att data från Gazprom visar att gasexporten genom Belarus gått ner hela 70 procent den senaste tiden. 26 september ska Ryssland ha exporterat 112 miljoner kubikmeter gas till Europa genom Belarus – en siffra som ska ha sjunkit till 30 miljoner kubikmeter den 3 oktober.

“Anklagelser om att Gazprom inte förser Europa med gas är absurda”, säger företagets representant Sergey Komlev.

EU hyllar i stället Norge

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen verkar tveksam till Putins löften, och menar att Europa långsiktigt behöver satsa på att bli mer hållbart och energioberoende.

“Vi är mycket tacksamma för att Norge ökar sin produktion, men så verkar det inte vara i Ryssland”, säger hon.

”Det är viktigt att investera i förnybart som ger oss stabila priser och mer självständighet, eftersom 90 procent av gasen importeras till EU”, sa hon under onsdagen.

Läs även: Så blev Putin övertygad om att ta klimatet seriöst

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS