Dagens PS

Rapport: Gigantisk nota när svenska elnätet byggs ut

Svenska elnätets behov av investeringar är ett par procent av statsbudgeten per år. (Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 11 mars 2022Publicerad: 11 mars 2022

Det svenska elnätet kräver stora investeringar när det ska byggas ut. Enligt en ny rapport beräknas behovet vara på 670 miljarder kronor, rapporterar Ny Teknik. 

ANNONS
ANNONS

Sverige står inför den största utbyggnationen av elnätet sedan 1970-talet då uppvärmningen av bostäder och lokaler gick från olja till el.

“Sverige har tagit på sig ledartröjan för att bli ett av de första fossilfria välfärdsländerna. Vi ser en fördubbling av elförbrukningen till 2045”, säger Johan Lindehag, vd för elnätsbolaget Ellevio.

Fördubblad elförbrukning fram till 2045

För att klara av att nå målet om ett fossilfritt Sverige kommer den svenska elförbrukningen som i dag ligger på 140 Twh per år behöva mer än fördubblas till 310 Twh per år. Prislappen kommer enligt Swecos rapport landa på 670 miljarder kronor.

“Mycket handlar om att bibehålla och förstärka den infrastruktur som redan finns. Den är på ålderns höst och behöver bytas ut för att säkerställa effekten som redan finns i Sverige”, säger Johan Lindehag.

Behovet drivs även på av den pågående elektrifieringen i samhället och stora omställningar inom branscher som transport och industri samt flera miljoner nya elbilar som kräver en kraftigt ökad tillgång på el.

Investeringar i svenska elnätet behövs nu

Det kommer behövas politisk enighet för att få igenom investeringarna som kommer att göras under 10-12 år. Energiminister Khashayar Farmanbar menar att det svenska elnätet behöver ny marknadsmodell, fokus från förvaltning till expansion.

ANNONS

“Vi vill premiera smarta elnät, göra det möjligt att komma in med stöttning av systemet och att man får ett värde av tillförd flexibilitet. Jag tror mycket på en ny marknadsmodell som ger plats för aktörer som kan leverera detta, sa han och la till att det kan inkludera piskor och morötter”, säger han.

Ett par procent av statsbudgeten

En satsning i den här storleksordning motsvarar ett par procent av statsbudgeten per år, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

“Innan hade vi till 2040–2045 på oss. Men med tanke på Putin så borde det göras nu. Vi har inte tid att fundera, inte råd att säga nej till något, säger hon och syftar på ryske presidenten Vladimir Putin och den energikris som har uppstått i anslutning till invasionen av Ukraina”, tillägger hon.

Läs mer: 8 miljarder till Norrlandskustens elnät

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS