Dagens PS

Kristersson: 400 miljarder till ny kärnkraft

Moderaterna SD
Moderatledaren Ulf Kristersson. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 01 juni 2022Publicerad: 01 juni 2022

Moderaternas Ulf Kristersson vill satsa hela 400 miljarder kronor i statliga kreditgarantier för att bygga ny kärnkraft i Sverige, skriver Expressen. Pengarna ska gå till tio nya reaktorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Summan på 400 miljarder kan jämföras med de 117 miljarder som staten och företag har lagt eller kommer att lägga på vindkraft under åtta år fram till 2024. Man kan också jämföra det med satsningen på 8 miljarder på nytt energinät.

Redan nu finns det statliga gröna kreditgarantier från regeringen, riktade till gröna investeringar i näringslivet. Kärnkraften omfattas emellertid inte.

Ulf Kristersson menar att vallöftet är en nödvändighet för svensk energiförsörjning.

Kristersson förlitar sig på KD; SD och L

Tanken är att använda så kallade ”gröna kreditgarantier”, vilket alltså innebär att staten går i god för de bolag som vill investera i kärnkraft. Det kan behövas. Det är svårt att uppnå lönsamhet med reaktorerna, och dyrt att bygga.

”Det här menar vi är en uppgift som är viktig för staten. Vi behöver kärnkraften”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff.

Om det blir maktskifte i nästa val blir det en riksdagsmajoritet för de partier som är för fortsatt kärnkraft. Dit räknas Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Läs också:

Nödrop till ministrar: “Stoppa elkrisen, det är akut”

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS