Dagens PS

Nödrop till ministrar: Stoppa elkrisen – det är akut

ministrar elkrisen
Regeringen måste få bukt med elkrisen, annars hotar en konkursvåg i södra Sverige, varnar drabbade företagare. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 maj 2022Publicerad: 24 maj 2022

I ett öppet brev vädjar företagare och politiker i södra Sverige till ansvariga ministrar att stoppa elkrisen – annars hotar en konkursvåg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I södra Sverige har elpriserna skenat i väg och legat mycket högre än i norr.

Det leder i sin tur till osund konkurrens och förtroendet för regeringens energipolitik är i det närmaste obefintlig bland företagen.

I ett öppet brev i en debattartikel i Oskarhamns-Nytt uppmanar företagare och kommunala och regionala politiker regeringen med näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och energiminister Khashayar Farmanbar, båda S, att agera snabbt för få bukt med problemen.

“Det är bråttom nu. Läget är dramatiskt när det gäller energipriserna. För oss företagare innebär det en kraftfull belastning som i vissa fall kommer att orsaka konkurser, nedläggningar och utflyttningar. Vi har inte varit med om något liknande under vår livstid – och ändå har vi bara sett början”, säger Dan Nilsson, vd på International Aluminium Casting, IAC, till Tidningen Näringsliv, TN.

Borde hanteras lika snabbt som Nato-ansökan

Det vore önskvärt, säger han, att frågan får lika hög prioritet som ansökan om ett svenskt medlemskap i Nato fått.

Företagen i södra Sverige konkurrerar inte på samma villkor som företagen i norr på grund av de höga elpriserna i söder, menar debattörerna i uppropet.

“På kort sikt innebär det högre kostnader och mindre marginaler. Det handlar bara om att få det att gå runt. Allvarligare är att det på lång sikt bromsar vår utveckling och därmed minskar vår investeringstakt”, säger Anna Isaksson, produktionschef på industriföretaget Stranda norr om Kalmar till TN.

ANNONS

Fler företagare uttalar sig i artikeln om orättvisan i konkurrenssynpunkt, och även debatten om kärnkraft kontra vind och sol dryftas.

I grunden handlar det om rädsla för att verksamheter ska gå omkull.

“Vi som undertecknar detta brev är djupt oroade över situationen i södra Sverige och vill med detta brev uppmana regeringen att agera skyndsamt”, skriver företrädarna i debattartikeln i Oskarhamns-Nytt.

Läs även: Kraftvärme – lösningen på södra Sveriges elproblem?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS