Kinas lögn: Vinter-OS är "klimatneutralt"

Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 17 feb. 2022
Peking-opera
Det stämmer inte att vinter-OS i Peking är klimatneutral, skriver Bloomberg (Foto: Pixabay)

Arrangörerna till vinter-OS i Peking hävdar att evenemanget är klimatneutralt. Det är inte sant, skriver Bloomberg. Beräkningen bygger på klimatkompensation som inte går att bekräfta.

ANNONS
ANNONS

Sajten Bloomberg konstaterar att det är osanning att de olympiska spelen skulle vara ett klimatneutralt evenemang. Den klimatkompensation som den kinesiska olympiska kommittén påstår sig göra går egentligen inte att mäta, konstaterar sajten. Egentligen är det inte något unikt.

Klimatkompensation är en lika kritiserad som välanvänd metod, även om man kan genomföra den på mer eller mindre säkra sätt. Snarare är Kina ett illustrativt exempel på hur det går till.

Bakom påståendet om vinter-OS koldioxidneutralitet ligger 1,7 utsläppsrätter som förväntas neutralisera ett ton koldioxidutsläpp vardera. På så vis ska koldioxidavtrycket från vinter-OS, som väntas uppgå till 1,3 miljoner ton, mer än neutraliseras – det ska till och med kunna bli negativt.

Vinter-OS koldioxidpåverkan oklar

Så är det nu inte 1,1 miljoner utsläppsrätter kan knytas till kinesiska trädplanteringar. Men träd är inga entydiga kolsänkor. Som bäst lagrar de koldioxid ett tag. Men då måste de få stå kvar, vilket man inte kan garantera. Råkar de brinna upp blir de i stället en utsläppskälla.

600 000 utsläppsrätter har den olympiska kommittén i Kina placerat i enlighet med en FN-baserad idé – Clean Development Mechanism. Tanken är att tillväxt i koldioxidreduceranade teknik ska ersätta fossila utsläpp. Men det finns ingen redovisning på vilka verksamheterna är.

200 000 utsläppsrätter ska enligt källor till Bloomberg till exempel vara placerade i ett stort vindkraftprojekt. Grundantagandet är att elektriciteten som produceras där ersätter kolkraft. Men det är omöjligt att veta om det faktiskt är så, eller om även kolkraften expanderar parallellt med vindkraften.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS