Nu varnar USA:s president Joe Biden Rysslands president VladimirPutin för att genomföra en ny invasion av Ukraina – och hotar med ekonomiska sanktioner, uppger Washington Post.

ANNONS

I ett videosamtal under tisdagen redogjorde Biden för de säkerhetskostnader som Rysslands skulle ställas inför och erbjöd samtidigt en diplomatisk linje för att upprätthålla fred i Europa.

Det var under tisdagen som President Joe Biden varnade Rysslands president Vladimir Putin för att genomföra ännu en invasion av Ukraina, och hotade med ekonomiska sanktioner. Detta med anledning av de säkerhetskostnader som Ryssland skulle ställas inför om de väljer den vägen.

Rädsla för ny invasion

Biden förordade även en mer diplomatisk linje, för att stävja den oro som uppstått i Ukraina, sedan Kreml, för andra gången i år, samlat både trupper och materiel vid gränsen till Ukraina. Något som onekligen väcker obehagliga minnen och rädsla inför en invasion av större mått än den för åtta år sedan. 

Under det två timmar långa videosamtalet ska Putin ha sagt till Biden att Nato ”bygger upp sin militära potential vid våra gränser” och bad om ”tillförlitliga, lagligt fastställda garantier som utesluter Natos expansion i östlig riktning”. Det uppger Kreml i ett uttalande, enligt Washington Post.

”Länder ska kunna välja vem de umgås med”

Vita husets nationella säkerhetsrådgivare, Jake Sullivan förtydligade i en briefing efter videosamtalet att Biden inte gjort några eftergifter kring ett eventuellt NATO-medlemskap för Ukraina, som i flera år försökt ansluta sig till den USA-ledda militäralliansen.

Sullivan sade även att Biden ”står för förslaget att länder fritt ska kunna välja vem de umgås med”, och att Washington står redo att stödja sina NATO-allierade i Europa ytterligare med styrkor om Ryssland fortsätter pressa Ukraina ytterligare. Sullivan nämnde också att möjlighet finns till uppföljningssamtal, vilket Ryssland eftersträvat.

USA redo med sanktioner

”Formella avtal eller formella fördrag låg inte på bordet i dagens konversation, men den enkla uppfattningen att USA, flankerat av våra europeiska allierade och partners, skulle vara beredda att prata med Ryssland om strategiska frågor i den europeiska teatern – det var på bordet, och vi är beredda att göra det”, sade Sullivan enligt Washington Post. 

ANNONS
ANNONS

Sullivan avböjde vidare att kommentera exakt vilka ekonomiska sanktioner Putin kan komma att ställas inför, utöver det faktum att USA står beredda att vidta helt andra åtgärder idag, än vad som var fallet under den ryska invasionen av Ukraina 2014. 

Läs även: Putin attackerar kryptovalutor: ”Volatiliteten är kolossal” [Dagens PS]