G7-länderna har enats om att skjuta till över 5 miljarder dollar för att dämpa den pågående livsmedelskrisen i världen.

ANNONS

NBC News rapporterar att G7-gruppen lovar att spendera mer än 5 miljarder dollar för att lindra effekterna av livsmedelskrisen i spåren av kriget i Ukraina.

Beslutet från ledarna för världens stora utvecklande ekonomier, inklusive USA:s president Joe Biden, avslutade det tre dagar långa toppmötet i Tyskland där fortsatt stöd till Ukraina för att bekämpa Ryssland stått i centrum för G7:s matshavare.

Rysslands invasion och krig i Ukraina har underblåst en global livsmedelskris och från Vita huset i USA kommer anklagelser om att Ryssland och president Putin medvetet använder hungern som påtryckningsmedel.

”Hans handlingar har strypt livsmedels- och jordbruksproduktionen och mat används som ett krigsvapen”, säger en högt uppsatt tjänsteman i den amerikanska administrationen som citeras av NBC News.

Från Ukraina har exporten av vete, majs och solrosolja stannat av till många fattiga länder till följd av Rysslands blockad mot hamnar i Svarta havet, samtidigt som jordbruksanläggningar och utrustning förstörts av ryskt bombardemang.

I krigets skugga skenar livsmedelspriserna och u-länder har inte råd att betala för maten.

Enligt den federala hjälporganisationen U.S. Agency for International Development riskerar 750 000 människor att svälta runt om i världen på grund av kriget i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

De kraftigt stigande matpriserna har i flera veckor orsakat så starka protester i Ecuador att landets president riskerar att avsättas, enligt NBC.

Läs även: FN till Putin: ”Öppna hamnarna om du har ett hjärta” [Dagens PS]