Länder i hela världen kommer att drabbas av svår matbrist och svält om Ukrainas hamnar och transporter av mat fortsätter att blockeras. Det konstaterar UNWFP –FN:s program för livsmedelsförsörjning.

ANNONS

Organisationens ordförande David Beasley vädjade till Putin att öppna livsmedelslagren och hamnarna i Ukraina så att mat kan exporteras till alla de länder som är beroende av landets livsmedelsprodukter. Idag räknar man med att omkring 20 miljoner ton spannmål helt enkelt är inlåst i landet. Varor som annars skulle ha exporterats, skriver CNN.

”Miljoner människor världen över kommer att dö eftersom de här hamnarna är blockerade”, säger Beasley till CNN. I ett uttalande som riktar sig til Putin sa han:

”Om du har något hjärta över huvud taget för resten av världens befolkning, oavsett hur du känner inför Ukraina, så behöver du öppna de här hamnarna.

Ukraina är känt inte bara som Europas utan hela världens kornbod. Enligt Beasley behöver hamnarna komma i gång och fungera som de ska för att den ukrainska ekonomin inte ska implodera.

FN: Världssvält om Ukrainas livsmedel blockeras

Ukraina exporterar spannmål som vete, solrosolja, majs och mycket annat. FN:s matprogram menar att om produkterna inte kommer ut ur landet kommer det att bli en sådan brist på mat att inte ens hjälporganisationerna kommer att ha någonstans att vända sig för att köpa vad som behövs till sina program.

Också USA:s president Joe Biden uppmärksammade frågan under onsdagen.

”Om maten inte når marknaden kommer an fruktansvärd massa människor att svälta ihjäl i Afrika, eftersom flera afrikanska länder enbart importerar mat från Ukraina.”

ANNONS
ANNONS

Men det är komplicerat att öppna hamnarna och även Ukrainas ledning tvekar till det. Man menar att ett öppnande kan innebära att Ryssland tar tillfället i akt att snabbt invadera landet då.

Läs också:

EU vill öka Ukrainas landbaserade livsmedelsexport [Dagens PS]