Dagens PS

Bill Gates backar ny sorts vattenkraft

Bill Gates
Bill Gates har precis mötts av nyheten att han nästa år blir farfar – han vill nu "hjälpa allas barn och barnbarn", skriver han i sin blogg.(Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 26 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022

Sedan långt tillbaka står vattenkraften för delar av världens energireserver. Vi har länge lagrat energi genom att pumpa vatten till en höjd och låta det falla genom en turbin. Nu backar Bill Gates en amerikansk startup som i stället använder vattenmagasin under jord.

ANNONS
ANNONS

Sol, vind och vatten är de lösningar som brukar komma upp i diskussioner om hur samhället ska sluta med fossilt bränsle som olja och kol.

Men i  den tekniska omställningen finns några svårigheter kvar som våra samhällen behöver lösa. En fråga är hur elnätet ska förbli stabilt även när vinden inte blåser och solen inte lyser. Den energi som går ut i nätet från vindkraftparker och andra anläggningar används oftast direkt. Men samhället behöver el också när anläggningarna inte kan generera den.

Det finns olika svar på frågan om hur vi ska lagra förnybar energi för att sedan föra ut den i nätet när det krävs. En del tror på att komplettera med kärnkraft, andra på att lösa det med batterier. En annan är att låta överskottsenergin gå till en pumpstation som skapar vattenkraft.

Bill Gates investerar genom Breakthrough Energy Ventures

Det är inom den sektorn som Bill Gates genom Breakthrough Energy Ventures har investerat  för att driva fram ny utveckling. Sammantaget har företaget Quidnet fått med sig investeringar på 38 miljoner dollar, motsvarande 368 miljoner kronor, skriver New Yorker i ett reportage.

Det är oväntat nog entreprenörer inom hydrualisk spräckning (fracking) som har tagit vattenkraften ytterligare ett steg längre. Deras metod använder en del av de redskap som frackingindustrin använt, men på ett annat sätt.

Pumped hydro storage – eller pumpkraftverk som det i bland kallas på svenska – är en välkänd typ av energilagring som många aktörer satsar på. Även i Sverige pågår försök att skapa nya pumpkraftverk som ska kunna lagra energi  – utan batterier.

Det nya i Sverige är att använda gamla gruvgångar och gruvhål där ingenting längre bryts, för att bygga ett slags underjordiska kraftverk där vatten kan pumpas och falla från en underjordisk nivå till en annan. Här finns redan två sådana färdigställda anläggningar, som kan komplettera de magasin som redan Sverige redan har vid befintliga vattenkraftverk.

ANNONS

Vatten pressas upp av tryckluft

Man alla nya initiativ utgår ifrån att vattnet ska falla från en högre höjd till en lägre. Det amerikanska initiativet i Quidnets numera patenterade version, utgår ifrån att det i stället kan pressas upp av jordens egen inre energi från en lägre nivå, genom att man tillsätter tryckluft. Tekniken har lånat tillvägagångssätt från bland annat pumpvattenkraft och tryckluftslagring.

Anledningen till att Quidnets teknik anses intressant är helt enkelt att de möjligheter som finns att skapa vattenkraft på ett enkelt och naturligt sätt är begränsad till vissa geografiska förhållanden. I geografisk bemärkelse är exempelvis Sverige och Norge exceptionellt välförsedda med vattenkraft. Världen utnyttjar redan de uppenbara och naturligt skapade magasinen.

Om ny teknik kan åstadkomma möjligheter till lagring under fler geografiska förhållanden ökar möjligheterna och kapaciteten för energilagring.

Läs också:

Bill Gates backar projekt på Island – omvandlar CO2 till sten
Ett steg närmare fusionskraft för startup

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS