Ett startupföretag med forskare på MIT har kommit ett steg närmare fusionskraft, enligt CNBC. En ny sorts energisnål supraledande magnet ska kunna skapa nettoenergi med hjälp av flytande plasma.

ANNONS

Bill Gates är en av de personer som backar teamet på MIT:s uppstartsföretag Institute of Technology’s Plasma Science and Fusion Center samt Commonwealth Fusion Systems.

Igår gick teamet ut med att de har tagit fram en ny sorts magnet som brukar så lite energi att den kan åstadkomma nettoenergi i en fusionsprocess, det vill säga skapa mer energi än den som tillförs i processen.

Det tar tekniken ett steg närmare fusionskraft. Till skillnad från fission, som används i dagens kärnkraftverk, så skulle fusionsteknik kunna bli en oändlig och mycket renare energikälla.

Fusion är den process som pågår i stjärnor under miljontals år, och innebär att lätta atomkärnor slås samman. För det krävs extremt höga temperaturer, och eftersom inga material idag klarar av det försöker man stänga inne upphettad plasma i ett magnetfält.

”Ingen – varken företag, universitet, nationellt ägda labb eller regeringar – har i dagsläget klarat målet med fusion på nollpunktsnivå”, säger An Andrew Holland, vd på Fusion Industry Association till CNBC.

Han menar också att framsteget är viktigt.

”Det är ett stort framsteg. Det är inte någon hype”.

ANNONS
ANNONS

Forskarna och ingenjörerna på MIT och CFS menar att de hittat en viktig pusselbit för att komma närmare kommersialiserad fusionskraft eftersom magneten kommer att fungera i en så kallad tokamak, en tank med upphettad plasma där kärnreaktionen äger rum.

Den supraledande magneten kommer att testas i en fusionsapparat som kallas SPARK och teamet tror att nettoenergi kan komma ur anläggningen 2025.