Dagens PS

2021 – rekordhöga utsläpp av metan

metan
Utsäppen av metan ökade rekordartat under 2021. Källorna är ännu oklara. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 mars 2022Publicerad: 24 mars 2022

Utsläppen av metan ökade rekordstort förra året, trots den internationella överenskommelsen att minska utsläppen. Metanhalten överskred 1 900 miljarddelar, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Det har aldrig tidigare hänt, skriver Forskning och Framsteg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Halterna av metan i atmosfären ökar snabbare än alla andra växthusgaser tillsammans. Utslaget på en 20-årsperiod har metanet en 80 gånger större uppvärmningseffekt än koldioxid.

Efter tio år i atmosfären bryts den emellertid ned, vilket inte gäller koldioxiden. Men metan har ändå mycket stor betydelse för klimatförändringarna och det är därför 100 länder har enats om att snabbt få ned metanutsläppen i Glasgow 2021. Det verkar inte gå vägen.

Mänskligt och naturligt metan

Källorna till mänskliga metanutsläpp är i huvudsak utvinning av fossila bränslen, som gas och olja. Idisslande boskap bidrar med en stor del av utsläppen, liksom risodling och gödsling.

Men metan bildas även naturligt i naturen i våtmarker och sjöar. Man vet ännu inte om det ökade mängden metan i atmosfären kommer från naturen eller människan, eftersom ökade temperaturer kan leda till att mer metan lösgör sig från till exempel den ryska tundran.

För att vara säker på vad som har lett till det senaste årets stora metanutsläpp behöver forskarna bättre mätmetoder, konstaterar Forskning och Framsteg.

Läs också:

EU frigör sig från rysk gas – åtgärder till 2030
Sverige i botten i hållbarhetsindex

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS