Dagens PS

EU frigör sig från rysk gas – åtgärder till 2030

gasledning
Rysk gas står för en stor del av EU.s energiförsörjning. EU-kommissionen försöker hitta vägar ut ur det. (Bild: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 08 mars 2022Publicerad: 08 mars 2022

EU-kommissionen antog idag en plan som syftar till att snabbt göra Europa mindre beroende av rysk gas. Projektet kallas REPowerEU. Tanken är att insatsen också ska snabba på insatser för hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bara någon vecka efter att invasionen hade inletts började europeiska ledare söka lösningar som ska göra dem mindre beroende av rysk gas, skriver Financial Times.

Under eftermiddagen kom också ett pressmeddelande där EU-kommissionen skriver att EU avser göra sig självständigt från rysk gas senast 2030.

Kommissionen skriver att den vill ”diversifiera gastillgången via mer LNG och pipeline-leveranser från andra producenter än Ryssland, och större volymer biometan och förnybar väteproduktion och import; samt, snabbare reducera fossilbränsleanvändning i våra hem, byggnader, industrier och elsystem”.

Internationella Energirådet, IEA har också rått EU:s ledare att inte skriva på avtal om nya leveranser, som del i en plan om tio punkter.

Enligt Kadri Simson, EU:s energikommissionär, har konflikten gjort det ”smärtsamt tydligt” att Europa inte kan lämna över ansvaret för sin energiförsörjning på en ”tredje part”.

Rysk gas bör ersättas med ren energi

EU-kommissionen kommer nu att ytterligare lägga tonvikt på förnybara energikällor.  Dessutom trycker man starkt på behovet av stärkta elnät mellan olik europeiska länder. En “deglobalisering” av energisystemen kallar Financial Times planen.

Europa ska skära ned sina utsläpp av växthusgaser med minst 55 procent till 2030, och handelskrisen med Ryssland kan komma att snabba på processen. En del av gasen kan komma från Qatar eller USA i stället. Men det är också sannolikt att en del länder faller tillbaka på kol, en mycket smutsigare energikälla.

ANNONS

Besluten kommer samtidigt som flera IPCC-rapporter konstaterar att människor och ekosystem inte kommer att hinna anpassa sig till det förändrade klimatet i den takt som krävs.

Därför är många experter angelägna om att svaret på krisen i huvudsak ska vara omställning till förnybar energi.

Läs också:

Guterrez om klimatrapport: “Kriminell brist på ledarskap”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS