Allt fler jobbar hemma. Men många av oss blir samtidigt stressade av att inte träffa andra människor. Här följer några råd som ska göra jobbet hemma enklare.

ANNONS

Att pandemin orsakar stress är ingen nyhet, men att jobba hemma kan ha dubbel effekt – i negativ betydelse.

I en färsk undersökning av Royal Institute of British Architects – uppgav många britter att de kände sig mer stressade av att jobba hemma.

Det skriver BBC, som låter olika experter tipsa om hur vi ska komma i genom jobba-hemma-perioden på ett så smärtfritt sätt som möjligt.

Här följer några råd.

Ljus viktigt 

Kanske svårt i novembermörkret, men naturligt ljus är oerhört viktigt. Solljus hjälper hjärnan att bilda serotonin – vilket hjälper oss att fokusera bättre. Så putsa fönstren rena från smuts som blockerar solen, dra bort gardinerna, och placera skrivbordet nära ett fönster. Speglar kan användas – och låta ljuset studsa till olika platser i rummet.

Motion. Sitter du vid datorn hela dagen är det extra viktigt att röra på sig då och då.

ANNONS
ANNONS

”Brist på träning kan ha en verklig inverkan”, säger psykolog Dr Eleanor Ratcliffe, från Surrey University till BBC. ”Om människor går miste om träning, måste de fundera på hur deras dag ser ut – och börja göra en tydlig förändring”.

Det kan egentligen räcka med några enkla övningar, som yoga eller stretchövningar, för att få igång muskler och leder.

Skapa en djungel hemma

Vi associerar naturen med rekreation och avkoppling, så att omge dig med växter minskar stressen ytterligare.

”Genom att titta på naturliga föremål kan du ge din hjärna en paus. De tar din uppmärksamhet, men inte på ett krävande eller överstimulerande sätt,” fortsätter Dr Eleanor Ratcliffe.

Umgås, umgås

Och det kanske viktigaste tipset är att umgås med andra människor. Från ett kontorslandskap med andra kollegor till ett ensamt kontor; inte konstigt att många blir deprimerade, menar konsultpsykiater Dr TBS Balamurali.

”Försök komma ut vid lunch eller på kvällen – umgås med vänner, familjen eller grannar”.

Det är svårare i dessa tider men helt nödvändigt menar han.

ANNONS
ANNONS

”Människor är sociala djur. Att stirra in en Zoom-skärm är inte tillräckligt.”

Läs mer: Positiv effekt av pandemin – teknikkunskapen allt högre [DagensPS.se] »