Eva Cooper, regionchef för branschorganisationen Företagarna, kritiserar regeringen för att byråkratin kring ansökningarna för statligt stöd kan bli för stor. Enskilda företagare i hennes närhet lägger runt 16 timmar på att fylla i blanketter skriver hon.

Eva Cooper är Företagarnas regionchef för Dalarna och Gävleborg. Hon skriver att även om det statliga stöd som har introducerats i coronavirusets spår är uppskattat så riskerar det att vara ”oerhört administrativt betungande för företagaren”.

Bland företagare hon har talat med uppskattar hon att de i genomsnitt behöver lägga 16 timmar på att genomföra en komplett ansökan.

”För ett mindre företag som just nu sliter som bara den för att hitta sätt att få verksamheten att överleva, är 16 timmar inte tid som finns i normala fall och ännu mindre nu i kristider”, skriver hon.

Hon refererar också till en undersökning av Näringslivets regelnämnd, där det konstateras att 15 procent av företagare anser att det idag är krångligare att följa statliga regelverk än för ett år sedan.

ANNONS
ANNONS

”Har du stort tålamod med byråkratiska blanketter ser det alltså ut att finnas en hel del jobb även framöver”, avslutar hon inlägget med.