Trump har som bekant drivit ett intensivt handelskrig mot Kina. Nu hoppas svenska näringslivsföreträdare på ett slut på det, däribland Geely-ägda Volvo Cars vd.

ANNONS

”Vi ser fram emot ett positivt fokus på hållbarhet och elektrifiering. Förhoppningsvis kommer vi också att se åtgärder som stöder frihandel och öppna marknader”, säger Håkan Samuelsson till Dagens Industri.

Även Göran Persson, tidigare S-statsminister och i dag styrelseordförande i Swedbank, vill se ett upptinande av de frostiga handelsrelationerna mellan USA och Kina.

”Biden måste bryta utvecklingen mot växande handelskonflikter med Kina”, säger Persson till tidningen.

Hoppas på mindre protektionism

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser USA som ”en viktig handelspartner” som genererar ”många svenska jobb”.

Andersson hoppas även hon att handelstullarna länder emellan begränsas, ”mindre protektionism och mer internationellt samarbete”, som hon säger i artikeln.

SEB:s vd Johan Torgeby förklarar att banken har ”begränsat verksamhet i USA”, men han vill gärna se ”normaliserade relationer mellan USA och EU” med demokraten Joe Biden som ny president (Bidensvors in sent på onsdagseftermiddagen, svensk tid, och har nu tagit plats i Vita huset).

”Jag ser positivt på den ambitiösa klimat- och hållbarhetsagenda”, säger Torgeby också, bland annat.

ANNONS
ANNONS

Isabella Lövin (MP), avgående miljö- och klimatminister i den svenska regeringen, menar att med ”Biden får klimatet en chans”, hon är ”väldigt optimistisk”, säger hon till Di.

Här är fler röster, läs hela DI:s artikel (obs, betalvägg.

Läs även: Gröna aktier vinnare i Bidens politik – men håller det? [DagensPS.se] »