Svenska bolag inom förnybar energi ser ut att bli vinnare på börsen, genom Joe Bidens nya klimatpolitik. Samtidigt beror börsutvecklingen på hur den nytillträdde presidenten hanterar budgetunderskottet.

Börsen brukar gå upp när en ny amerikansk president intar Vita huset.

Den amerikanska ekonomin ska stimuleras genom infrastruktursatsningar. Gröna sådana. Där ser det ljust ut på börsen för svenska byggbolaget Skanska som har ungefär 40 procent av försäljningen i USA, enligt Di.

Även för bolag inom förnybar energi står dörren vidöppen till börsen, med Joe Bidens kommande gröna satsningar och underskrift av Parisavtalet. Ett sådant företag är svenska klimatbolaget Nibe, där den amerikanska marknaden står för 30 procent av försäljningen.

Utrikespolitiken viktig 

Men på sikt kommer Stockholmsbörsen reagera på hur det går för Joe Biden i frågor som rör utrikespolitiken och näringslivet.

ANNONS
ANNONS

En annan huvudvärk för Joe Biden är det skenande budgetunderskottet, som genom pandemin har ökat till 3 300 miljarder dollar, eller motsvarande 15 procent av BNP.

Minska budgetunderskottet 

Han måste nu se till att få kontroll på det högsta budgetunderskottet sedan andra världskriget – om vi fortsatt ska se en positiv utveckling på New York-börsen och därmed Stockholmsbörsen.

Läs mer: Wallenbergarnas önskemål på Joe Biden