Astra Zeneca köper amerikanska läkemedelsföretaget Alexion. Prislappen är 330 miljarder kronor – så länge vd Pascal Soriot inte blir överbjuden.

Helgens megaaffär innebär att Astra Zeneca gör sin största affär någonsin, när det Boston-baserade företaget köps för en dryg fjärdedel av Astra Zenecas marknadsvärde, skriver Di.

Vd Pascal Soriot lovar trots den höga prislappen höjd utdelning, och i köpet ligger även en premie på 40 procent.

”Det här förvärvet kommer att öka vår rörelsemarginal, stärka vårt kassaflöde till den grad att vi känner oss trygga med att kunna planera för höjd utdelning inom den närmaste tiden”, säger Pascal Soriot till Di.

Andra spekulanter

Affären kommer slutföras tredje kvartalet nästa år, men fram till dess kan det komma andra spekulanter in i bilden. Mattias Häggblom, hälsosektorsansvarig på Swedbanks fondbolag Robur, säger till Di att Alexion är ett ”ett bolag som har omgärdats av budspekulationer de senaste sju åren”.

Bolaget är mest känt för medicinen Soliris, som används mot den sällsynta och livshotande sjukdomen atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom.

Även Robur tror på Alexion. Totalt har elva Robur-fonder gått in i bolaget, och Robur är Alexions 15:e största ägare.

Etablering i Boston

Astra Zeneca kommer att etablera en affärsenhet för sällsynta sjukdomar i Boston, samtidigt som Alexion kommer att fortsätta med sin forskning och utveckling.

”Det kommer att vara ett visst överlapp, kring administration och liknande, men i breda drag vill vi behålla bolaget som en enhet på egna ben inom Astra Zeneca”, avlutar Pascal Soriot.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Coronavaccin kan bli jackpot för pensionssparare