Statens pensionsfonder har investerat nära 21 miljarder kronor i läkemedelsbolag som nu tar täten i utvecklingen av ett vaccin i pandemin.

ANNONS

Det här uppger SvD Näringsliv och berättar att analytiker nu räknar med kursrusningar i läkemedelsbolaget. Till pensionsspararnas glädje.

Enligt tidningen har statens AP-fonder exponerat sig hårt mot läkemedelsbolagen som utvecklar coonavaccin. Nära 21 miljarder kronor har investerats i bolagen, framgår det, och mest kapital finns i det amerikanska läkemedelsbjässen Johnson & Johnson.

Astra Zeneca utgör fondernas näst största innehav – följt av Merck och Pfizer.

Pfizer, och partnern Biontech, fick i veckan sitt coronavaccin godkänt i Storbritannien.

Viktor Sundberg, analytiker på ABG Sundal Collier, konstaterar enligt tidningen att det kan bli rik utdelning på AP-fondernas aktier i läkemedelsbolagen framöver; han ser stigande aktiekurser.

ANNONS
ANNONS

Erik Hultgård på Carnegie ser å sin sida, enligt SvD, en sektor som är lågt värderad jämfört med många andra sektorer och med tanke på tillväxtutsikterna.

”Om den politiska risken i USA kan lösas under nästa år så ser vi goda förutsättningar för en omvärdering av sektorn i positiv riktning”, säger Erik Hultgård i artikeln.