Online-handeln fortsätter växa i skuggan av pandemin. Nu rusar klädköp på nätet upp i topp, enligt rapport.

ANNONS

Fram till nu har läkemedel och apoteksvaror dominerat när svenskarna e-handlat. Men nu rycker kläd- och skohandeln fram på bred front bland online-shoppare, enligt en undersökning från Best Transport som bekräftar att över hälften av svenskarna (53 procent) hellre gör sina inköp på nätet än i fysiska butiker i spåren av coronapandemin.

Nära var tredje svensk uppger att de i väldigt hög utsträckning eller helt och hållet har valt att handla online i stället för i vanliga butiker, framgår det.

Sett över riket har lika många svenskar valt att få sina leveranser till ombud som hela vägen hem till dörren under pandemin. I Stockholms- och Malmöregionen dominerar däremot hemleveranserna, hela 41 procent av Stockholmarna och 32 procent av Malmöiterna har enligt undersökningen föredragit leverans hem till dörren.

Shopping-högtider stundar

”Det vi bevittnat under året är att e-handeln och hemleveranser vinner alltmer mark i en än högre accelerationstakt än tidigare. För att lyckas kommer ett vattentätt och smidigt samarbete mellan e-handelsaktörer och transportaktörer vara bärande. Som transportaktör har året hittills varit fartfyllt och i perioder har vi haft Black Friday-nivåer på leveransvolymerna. Nu stundar årets två stora e-handelshögtider, Black Week och julhandeln, och vi kommer under denna period se ännu tydligare att konsumtionsmönstren blivit mer digitala, säger Niklas Knight, vd på Best Transport, i pressmeddelandet.

Att svenskarna bytt ut klädbutikernas provrum mot hemmet väntas leda till en ökning av antalet returer på grund av felbeställda storlekar.

”För att minska antalet returer rekommenderar vi våra kunder digitala verktyg för att mäta storlekar, något vi sedan tidigare vet skulle få svenskarna att dra ner på antalet returer”, säger Niklas Knight.

Topplista – detta handlar vi i högre grad online under pandemin
1. Kläder 34 %
2. Läkemedel 31 %
3. Hälso- och skönhetsprodukter 24 %
4. Mat och dryck 21 %
5. Skor 16 %

ANNONS
ANNONS

Källa: Best Transport

Läs även: E-handeln på högvarv – tack vare pandemin [DagensPS.se] »