Kvinnor äger få procent av svensk e-handel

Uppdaterad: 26 apr. 2021Publicerad: 26 apr. 2021
Kvinnor e-handel
Pernilla Nyrensten, grundare och vd för Revolutionrace. (Foto: Press)

Kvinnor grundar vart fjärde e-handelsbolag – men ägandet i svensk e-handel står fortsatt männen för, enligt en ny granskning.

ANNONS
ANNONS

Mindre än 3 procent av kapitalet i e-handeln ägs av bolag som enbart kontrolleras av kvinnor. 30 procent av kapitalet ägs av bolag som enbart kontrolleras av män, som tillsammans med riskkapitalbolag och stora koncerner står för den största delen av ägandet, enligt Breakit som granskat vilka som äger de största bolagen i svensk e-handel.

Det kan enligt Breakit jämföras med att en fjärdedel av bolagen inom e-handeln grundats av ensamma kvinnliga grundare eller kvinnliga medgrundare. Bolag där både män och kvinnor står bakom är inte medräknat i siffror, då det är oklart exakt hur fördelningen mellan könen ser ut.

Revolutionrace, som drivs av Pernilla och Niclas Nyrensten, är ett av dessa bolag. Pernilla Nyrensten är vd, och blir den första kvinnliga grundaren och vd:n som tar sitt bolag till Stockholmsbörsen huvudlista – på 160 år.

E-handelsbolaget säljer friluftskläder och värderas inför börsnoteringen till mellan 5 och 10 miljarder kronor, enligt Di Digital.

”Om jag är den första kvinnan på 160 år är det klart att jag kan inspirera andra – och det vill jag. Man behöver en förebild där framme som inspirerar och visar att det är möjligt. Men det viktigaste för mig är att det är mest fokus på bolaget”, säger Pernilla Nyrensten till Breakit.

Läs mer: Sverige så in i Norden dåligt för kvinnor

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS