Svenska kvinnor har sämre förutsättningar på arbetsmarknaden än norska, danska och finska kvinnor. Detta enligt en ny ranking. 

ANNONS

Sverige brukar framhållas som ett av världens bästa länder för kvinnor när det gäller arbetsmarknaden. Och så må det vara, men det är ett relativt påstående beroende på vem man jämför med. Våra nordiska grannländer Norge, Danmark och Finland hamnar dock alla före Sverige i en ny undersökning från Smart Survey.

Norge är bäst

Företaget har gjort sammanställning baserat på flera olika parametrar för att komma fram till sin ranking av alla världens länder.

De mäter lönegapet mellan könen, hur många procent av arbetskraften som utgörs av kvinnor, hur mycket mamma- och pappaledighet som erbjuds samt hur mycket det kostar och hur många dagar det tar för en kvinna att starta ett företag. Sammanslaget ger det ett index med resultat från 1-10.

Sverige tar en femteplats på listan bland världens länder, men bara en fjärdeplats i Norden. Norge är bäst i världen för arbetande kvinnor med ett resultat på 8,54 i Smart Surveys ranking, följt av Danmark och Finland på 8,26 respektive 8,16. Därefter kommer Nya Zeeland före Sverige på femteplatsen med ett resultat på 7,97. Det sista nordiska landet, Island, kommer på plats 16.

Finlands föräldraledighet hyllas

Norge hyllas i rankingen som det bästa stället för kvinnor att starta företag. Danmark får liknande omdömen, och det låga lönegapet på 4,9 procent jämfört med män lyfts också fram. Finlands generösa föräldraledighet lyfter dem i rankingen enligt Smart Survey. Resultatet för svenska kvinnor kommenteras inte alls.

ANNONS
ANNONS

Sämst i världen för arbetande kvinnor är enligt rankingen Mexiko, följt av Sydkorea och Polen.

Läs mer: Därför äger män dubbelt så mycket som kvinnor