Folksamgruppen och Öhman Fonder skickade under tisdagen ett brev till e-handelsjätten Amazons styrelse med en tydlig uppmaning om att bolaget bör vidta konkreta åtgärder i sitt arbete med mänskliga rättigheter. Det framgår av ett pressmeddelande.

ANNONS

Folksam och Öhman Fonder tillhör de 76 stycken institutionella investerare världen över som har undertecknat brevet.

Emilie Westholm, som är chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, kommenterar det så här:

Brott mot mänskliga rättigheter

”Vi har fått upprepad information om att Amazon aktivt försöker motverka att deras anställda organiserar sig fackligt. Detta strider mot grundläggande internationella konventioner kring mänskliga rättigheter som bolaget samtidigt säger sig stå bakom. Vi har haft möten med Amazon under hösten men inte fått de svar vi önskat så därför vänder vi oss nu direkt till styrelsen.”

Anställda vid Amazon i Bessemer Alabama kommer snart att genomföra en omröstning om att bilda en fackförening. Det sägs att Amazon på olika sätt har försökt att motarbeta förslaget vilket har fått flera av ägarna att reagera.

”Förutom att det är en mänsklig rättighet att ha en möjlighet att organisera sig fackligt så har fackföreningar genom historien haft en viktig roll i demokratiutveckling och skapande av välstånd. Det Amazon gör för att förbättra sina anställdas arbetsvillkor kan sätta ett avtryck långt utanför företaget och detsamma gäller om de inte gör något” säger Emelie Westholm.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Bröt foten och sparkades av Amazon – får skadestånd [DagensPS.se] »