Håkan Buskhe, tidigare Saab-vd och nu vd för Wallenbergstiftelsernas onoterade ägarbolag FAM, varnar i SvD svenska företag för ökade cyberhot.

ANNONS

Håkan Buskhe, som omnämns som näringslivsveteran i tidningen, leder ett nytt projekt som syftar till att öka skyddet mot cyberattacker i Sverige.

Han hävdar att svenska företag är lite naiva och inte har förstått hur stort cyberhotet är. Särskilt mot bakgrund av vårt beroende av digital infrastruktur, vilket exemplet visade med livsmedelsjätten Coops kassasystem som knockades helt i somras efter en så kallad ransom ware-attack.

Håkan Buskhe, som tidigare vad vd för bland annat försvarskoncernen Saab, anser att Sverige har anledning att ”vara orolig” och varnar för den låga beredskapen mot cyberhot.

Buskhe: Sverige har halkat efter

”I Sverige lägger vi väldigt mycket tid och pengar på forskning och utveckling och tror att det inte är någon större fara. Många företag behöver tänka mycket mer på hur de ska skydda sig”, säger han till Svenska Dagbladet.

Han slår fast att Sverige är på efterkälke på området och pratar om ”en ganska hemsk insikt” hur illa ställt det är.

Han efterlyser samlade krafttag från samhället, staten som näringslivet, för att tackla cyberhotet vilket är hans agenda när han nu leder projektet ”Cybersäkerhet för ökad konkurrenskraft”, som enligt artikeln bedrivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Läs mer på SvD.se.

ANNONS
ANNONS

Läs även: It-haveri för Coop – ökat hot mot detaljhandeln [Dagens PS]

Läs också: Kunduppgifter läckta efter attack mot Aktieinvest [Dagens PS]

Läs mer: Riksdagen och banker röjda i jätteläcka [Dagens PS]