Hyperkänsliga uppgifter på vift på nätet efter dataintrång. ”Läckan är enorm”, skriver DN.

ANNONS

Enligt tidningen har mängder av ritningar över bankvalv, larmsystem och känsliga anläggningar läckts på nätet efter ett dataintrång mot det börsnoterade svenska säkerhetsföretaget Gunnebo.

Bland annat uppges skyddet av Sveriges riksdag finnas med i informationen som sipprat ut efter dataintrånget mot bolaget och en rad andra sekretessbelagda uppgifter, exempelvis ritningar över Skatteverkets nya kontor i Sundbyberg utanför Stockholm.

Även ritningar över larmsystem och övervakningskameror på SEB:s bankkontor i en svensk stad är röjda, och var säkerhetsvalvet ligger i en exklusiv smyckesbutik i Stockholm samt flera bankvalv och mycket annat.

Riskerar att hamna i händerna på kriminella

”Hela läckan har publicerats öppet på nätet av angriparna och kan på så sätt ha kommit händerna på kriminella. Sammanlagt rör det sig om 19 gigabyte information och över 38.000 filer”, berättar Dagens Nyheter på tisdagsmorgonen.

”Det här är svårt att återhämta sig från, det handlar om så många fysiska byggnader som skulle behöva byggas om”, säger it-säkerhetsexperten Leif Nixon på Sectra Communications till tidningen.

Dataintrånget skedde i augusti i år då Gunnebo uppgav i ett pressmeddelande att en ”organiserad it-attack” ägt rum, vilket Dagens PS uppmärksammade.

Enligt DN hade dock gruppen bakom attacken tagit kontakt med Gunnebo redan innan händelsen och berättat att man stulit känslig data.

”Det är självklart olyckligt att vi har haft en stöld av data. Vi går igenom materialet nu och i de fall det är känslig information så kontaktar vi kunden”, säger Gunnebos vd Stefan Syrén i artikeln.

ANNONS
ANNONS

”Under all kritik”

It-säkerhetsexperten Leif Nixon anser att Gunnebo, med sitt förtroende, borde ”ha koll på sin säkerhet”.

Och han anser, säger han till DN, att ”det är under all kritik att hantera en incident så här dåligt” som Gunnebo gjort.

Bland Gunnebos kunder finns, förutom riksdagen och banker, bland flera andra Försvarsmakten, FRA, Rikspolisstyrelsen, Tullverket och Strålsäkerhetsmyndigheten, framgår det.