Smittspridningen ökar fortfarande i Sverige och Folkhälsomyndigheten vill inte lätta på restriktionerna. Samtidigt anser Visita att restaurangerna drabbas alldeles för hårt.

ANNONS

I Europa och Sverige ökar smittspridningen igen.

Lättnader skjuts upp

Till följd av den ökade belastningen på sjukvården vill nu Folkhälsomyndigheten skjuta upp lättnaderna av restriktionerna. De skjuts fram från 11 april till 3 maj.

”Vi förstår att alla är väldigt trötta på det här nu, vi har kämpat med det här i mer än ett års tid, men vi behöver verkligen kämpa en period till”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Di.

Ännu tuffare

Men för restaurangnäringen som redan går på knäna blir det ännu tuffare.

Jonas Siljhammar, vd på besöksnäringens branschorganisation Visita, anser att vissa restriktioner slår särskilt hårt mot näringen, till exempel kravet att restauranger måste stänga redan klockan 20.30.

ANNONS
ANNONS

”När Folkhälsomyndigheten själva säger att det inte är en smittspridning på serveringsställen så är det för mig oacceptabelt att man har en partiell nedstängning, som gör att jobb och företag går förlorade”, säger han.

Det blir ett hårt slag i dubbel bemärkelse eftersom restaurangerna både måste begränsa antalet gäster och stänga tidigt, menar Jonas Siljhammar.

Håll öppet längre

Att hålla öppet till 22.30 skulle däremot göra stor skillnad enligt honom.

”Det hade blivit en sittning till för många ställen, så det skulle ge en väldigt stor ekonomisk effekt.”

Hittills har drygt 1,1 miljoner svenskar fått minst en dos, medan knappt en halv miljon personer fått två doser.
Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström ska fem miljoner svenskar vara fullt vaccinerade med två doser den 30 juni.

Läs mer: Företag beklagar stopp i vaccinprocessen

ANNONS
ANNONS