SVT Norrbotten rapporterar att 8 000 renar har försvunnit i Norrbotten – då tidig snö gjort att betesmarkerna frusit till is.

ANNONS

Tidig snö, som sedan frös till is när vädret blev kallare gjorde att samebyarna inte hann ut i skogen för att samla in renarna innan de drog iväg från sina ordinarie betesmarker.

”Nu kom det tidig snö på hösten som frös till och sen drog renar iväg”, säger renskötaren Tomas Sevä från Kitkiöjoki i Norrbotten till SVT Norrbotten.

Han tror att det beror på växthuseffektens framfart. Enligt SVT har det blivit vanligare med mycket snö tidigt under hösten för att vädret sedan blir mildare, vilket leder till att det bildas is på lavarna, som är renarnas primärföda.

”Nu har renar spridit sig i två länder och svårigheten att få tillbaka dem börjar vara riktigt påtaglig. Det här ska inte inträffa, förut pratade förfäderna om 30 års mellanrum men nu är det årligen återkommande”, säger Tomas Sevä till SVT Norrbotten.

Renskötarna får svårare och svårare att få sina hjordar att överleva på vinterhalvåret, något som SVT granskat i bland annat i Dokument inifrån: Arvet och tystnaden.

ANNONS
ANNONS

Läs även: WSJ: Extremväder boven bakom inflationen [Dagens PS]