En ny våg av coronasmitta får Österrike att stänga ner samhället i tio dagar. Lokalt i vissa förbundsstater kommer man att stänga ner så länge som tre till fyra veckor. 

ANNONS

Österrike kommer på måndag att stänga ned hela landet. En så kallad lockdown oavsett om man är vaccinerad eller inte. Denna nedstängning kan sedan förlängas i maximalt ytterligare tio dagar. Det skriver Kronen Zeitung (Dagens Industri).

Bakgrunden till beslutet är en snabbt ökande smittspridning. Under torsdagen rapporterades för första gången sedan pandemins start över 15 000 nya fall på ett dygn, skriver Göteborgs-Posten.

I torsdags blev det känt att förbundsländerna Salzburg och Oberösterreich skulle stänga ned stora delar av samhället för alla invånare från och med måndag. Det gäller oavsett vaccinationsstatus.

Salzburg och Oberösterriech har ännu inte satt något slutdatum på sin nedstängning men Salzburgs guvernör Wilfried Haslauer har sagt att den kommer pågå i minst tre veckor.

Regeringen i Österrike har tidigare infört en nedstängning för ovaccinerade. Österrikarnas vaccinationsgrad är bland de lägsta i Västeuropa.

ANNONS
ANNONS

Under den tid som nedstängningen pågår kommer invånare bara tillåtas lämna sina hem för vissa ändamål, som att handla mat, motionera eller uppsöka sjukvård. Alla hotell, restauranger, skolor och detaljhandelsbutiker kommer stänga.

Läs också:

Boris Johnson varnar för ny lockdown [Dagens PS]
Vaccinering delar EU – öst nya nedstängningar [Dagens PS]