Storbritanniens premiärminister Boris Johnson varnar för att landet kan stå inför en ny lockdown inom kort. Han uppmanar befolkningen att vaccinera sig och ta boosters.

ANNONS

En ”ny våg” av covid-19 sprider sig snabbt över Europa och tvingar regeringar i många länder till nya restriktioner, sa Boris Johnson i en tv-sänd presskonferens på måndagen, skriver Bloomberg.

”Historien visar att vi inte har råd att luta oss tillbaka”, sa han.

Johnson fick frågan om det kan bli nya restriktioner i Storbritannien inför jul och i nuläget ser det inte ut som att så blir fallet – men varnade samtidigt ”att vi inte kan utesluta någonting”.

Förändrat tonläge 

Samtidigt som premiärministern är medveten om att det antagligen hade varit politiskt självmord att införa nya restriktioner – liknade de som han införde i sista minuten förra julen – så har tonläget förändrats avsevärt sedan förra månaden då det inte var tal om några som helst restriktioner inför julledigheten.

Hårt pressat 

Landets chefsläkare Chris Whitty håller med och varnar för att stora delar av Storbritanniens sjukvårdssystem redan är ”hårt pressat” och kommer fortsätta vara det under vintern.

För att kontrollera den nya vågen av fall fokuserar regeringen nu på att dela ut boosters till befolkningen i 40-års åldern.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt tonar brittiska forskare ner risken och menar att landet faktiskt ligger före den senaste vågen som sveper över kontinenten.

Läs även: Astra Zeneca vill sälja covidvaccin med vinst [Dagens PS]