Tesla satsar över en miljard dollar på en ny ”gigafabrik” i Texas. Fabriken beräknas börja tillverka elfordon inom kort.

ANNONS

Det mesta av fabriken ska vara färdigbyggt innan året är slut och Tesla spenderar över en miljard dollar, eller drygt nio miljarder kronor, på det nya bygget som ska tillverka den elektriska pickupen Cybertruck, samt elbilarna Model 3 och Model Y, skriver CNBC.

Ska anställa tusentals

Den 2 000-hektar stora anläggningen ska ligga intill Coloradofloden i Austin och stadens borgmästare Steve Adler uppgav i oktober att Tesla ”passar in” i regionen. Tesla planerar samtidigt att anställa ”tusentals” vid fabriken.

Även Teslas vd Elon Musk ser fram emot den nya gigafabriken.

”Den här fabriken kommer bli fantastisk eftersom den ligger precis vid Coloradofloden. Så vi kommer ha en strandpromenad med vandring och en cykelled. Det kommer bli ett ekologiskt paradis”, har han tidigare uppgett.

Tesla driver även fabriker i Kalifornien, Nevada och Shanghai och håller för närvarande på att bygga en fabrik utanför Berlin.

ANNONS
ANNONS

Viktig symbol

Den nya fabriken är en viktig symbol för Tesla sedan företaget i oktober meddelade planerna på att flytta sitt huvudkontor från Kalifornien till Texas.

Läs även: Tesla-testet som fått Elon Musk att rasa [Dagens PS]