Flera aktörer har enligt olika källor varit intresserade av att köpa Swedish Match. Men bolaget kommer inte i dagsläget att undersöka fler möjligheter. Det säger bolagets styrelseordförande Conny Karlsson till Dagens Industri.

ANNONS

Philip Morris bud om att köpa den svenska tobaksjätten för motsvarande 161 miljarder kronor, eller 106 kronor per aktie, är ett bra pris, menar Conny Karlsson. Han säger att analytikernas DCF-kalkyl i kombination med marknadspriset ger en fingervisning om värdet.

Samtidigt som det har funnits flera potentiella intressenter kommer Swedish Match inte att föra diskussioner med någon annan, tror Conny Karlsson.

”Nej, nu är det här ute i marknaden, så vi jagar inga andra budgivare”, säger Karlsson till Dagens Industri.

Swedish Match:s Zyn viktigt argument

Uppköpet är inte första gången som de två bolagen samarbetar. Tidigare har de haft ett samriskbolag för att sälja snus i USA, men satsningen gick i stöpet eftersom intresset var litet.

Den här gången tror bolaget att potentialen är större på många marknader för vissa sorters portionssnus.

”Vi har lärt oss att Zyn är mycket mer attraktivt på nya marknader”, säger Karlsson till Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

På ägarlistan till Swedish Match finns det relativt få större institutioner, eftersom innehav inte är förenligt med den ESG-policy som många håller sig med. Något som Karlsson beklagar, eftersom han menar att snus bidrar till ”en värld utan cigaretter”, vilket också har varit ett viktigt motiv för Philip Morris.

Läs också:

Philip Morris köper Swedish Match för 161 miljarder kronor [Dagens PS]
Swedish Match rusar – uppköp på gång [Dagens PS]