Dagens PS

Sverige överger SAS – det ökar Arlanda-oron

Arlanda
Utan svenskt ägande i SAS riskerar Arlanda att förlora ännu mer mark i den nordiska flygkonkurrensen, varnar Stockholms handelskammare. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 12 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

Utan svenskt ägande i SAS riskerar Arlanda att förlora ännu mer mark i den nordiska flygkonkurrensen, varnar Stockholms handelskammare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Handelskammaren kräver omedelbara satsningar på Arlanda och svenskt flyg för att inte halka efter danska Kastrup och finska Vanda ytterligare.

“Arlanda flygplats är vår port till världen men den har behandlats styvmoderligt under lång tid. Att Sverige avvecklar sitt ägande i SAS är sannolikt ekonomiskt rationellt i det korta perspektivet, men det måste kompenseras med andra kraftfulla insatser som stärker Sveriges förbindelser med omvärlden och därmed landets konkurrenskraft”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i en kommentar.

Annars hotas näringslivets konkurrenskraft

Han trycker på den internationella tillgängligheten, något som anser är avgörande för det svenska näringslivets konkurrenskraft.

Men också för att locka utländsk arbetskraft och utländska investeringar till Sverige.

“Regeringen måste presentera förslag som säkerställer att flyget mellan svenska städer och mellan Sverige och de affärskritiska destinationerna förbättras”.

Regeringen har tidigare utlovat satsningar på svenskt flyg, konstaterar Handelskammaren och framhåller att dessa åtgärder nu är akuta för att Sverige ska kunna vara “en flyghubb värd namnet”.

Läs även: Efter SAS besked: “Kastrup blir den stora hubben” Dagens PS

ANNONS

Läs vidare: Uppgörelsen gör dina SAS-aktier värdelösa Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS