Hans Peter Larsson, som är skatterådgivare till entreprenörer och partner på PwC samt styrelseledamot i Stiftelsen Entreprenörskapsforum, konstaterar i ett debattinlägg på SvD att vårbudgeten inte innehöll något nytt och positivt för svenska entreprenörer, som han anser är i akut behov av radikala skattelättnader för att kunna konkurrera internationellt.

ANNONS

I dag beskattas svenska entreprenörer, enligt honom, hårdare än utländska företagare vilket han menar är tillväxthämmande. Skatteförslagen har ”haglat” från olika utredningar, samtidigt har regeringen tvingats backa från ungefär ”vartannat” förslag, slår han fast.

Hans Peter Larsson vill se en ny skattereform i höstbudgeten som lyfter det svenska entreprenörskapet i stället för hämmar det.

Han efterlyser sänkt generell skatt på kapitalinkomster från 30 till 20 procent, sänkt bolagsskatt från 22 till cirka 17 procent och sänkt statlig inkomstskatt på tjänst och näringsverksamhet från 20/25 till 10 procent, framgår det i debattinlägget i Svenska Dagbladet.

”Dagens utveckling måste ersättas av en internationell anpassning av svensk beskattning. I dag träffas svenskt entreprenörskap av skatter som ligger högt över ett internationellt genomsnitt”, skriver skatteproffset och pekar på varför den nya skattereformen för entreprenörer behövs.

”Poängerna är två just nu. Sverige kan inte sitta still när Storbritannien, USA och alla våra närmaste grannländer sänker sin bolagsskatt för att konkurrera om investeringar, forskning och talang. Inte heller klarar entreprenörer att fokusera framåt när förslag om olika skattehöjningar nu diskuteras runt dem för att sedan till del backas. Svenska entreprenörer förtjänar en större respekt och att riksdagen i stället hjälper dem framåt med ett skattesystem som inte hämmar företagens förmåga att konkurrera, utvecklas och skapa tillväxt.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Vårbudgeten: Du får betala hennes kalas [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: ”Vårbudgeten är en glädjekalkyl” [DagensPS.se] >