Dagens PS

Vårbudgeten: Du får betala hennes kalas

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 apr. 2017Publicerad: 18 apr. 2017

Nu på morgonen presenterade regeringen vårbudgeten, som privatekonomerna beskriver som klassisk fördelningspolitik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionärer – även förtidspensionärer – och låginkomsttagare är vinnare och får sänkta skatter medan de som tjänar bra är förlorare och drabbas av skattehöjningar.

“Det är tredje året i rad som regeringen tar till den åtgärden för att finansiera utgiftsökningar”, rapporterar TT.

Swedbanks Arturo Arques är inte förvånad över skattepolitiken.

“Vissa grupper har fått det väldigt mycket bättre de senaste åren. Ingen kan snacka bort att breda löntagargrupper har fått ordentliga reallöneökningar och skattesänkningar”, säger han till nyhetsbyrån där även fristående privatekonomen Ylva Yngveson uttalar sig om budgeten och slår fast att den inte innehåller så stora förändringar:

“Man gör saker som inte spelar så stor roll för hushållen”, säger Ylva Yngveson i artikeln.

I vårbudgeten, som offentliggjordes klockan 8 nu på tisdagsmorgonen, räknar regeringen med en tillväxt på 2,6 procent i år och 2,1 procent 2018.

2019 är prognosen att tillväxten landar på 2,0 procent.

Arbetslösheten väntas sjunka från 6,6 procent i år till 6,4 procent nästa år och överskottet i statens finanser blir – enligt regeringen – 0,3 procent av BNP i år. Det motsvarar cirka 15 miljarder kronor.

ANNONS

Nästa år väntas överskotet bli det dubbla, 0,6 procent, och 2019 1,4 procent, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt och Sveriges Radio.

I den aktuella vårbudgeten satsar regeringen, som tidigare nämnts, på fler poliser men även försvaret, förlossningsvården, utsatta skolor och klimatet.

“Genom att föra en ansvarsfull finanspolitik sedan vi tillträdde har vi lyckats vända det stora underskott vi ärvde till att nu kunna visa överskott i de offentliga finanserna varje år under den här mandatperioden. Det har placerat oss i ett helt nytt läge och ger oss nya förutsättningar att möta samhällsutmaningarna. Den svenska modellen kan fortsätta leverera”, kommenterar finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten, som experter anser är en försiktig budget vilket å andra sidan är vanligt året före ett val.

Här är alla vinnare i korthet:
• Pensionärer som kan få uppemot 200 kronor mer i plånboken varje månad. 70 procent av alla pensionärer över 65 år får sänkt skatt.

• Sänkt skatt får även personer som uppbär sjukersättning eller aktivitetsersättning, det rör sig enligt Aftonbladet om cirka 1.500 kronor per år eller omkring 120 kronor per månad och berör runt 340.000 personer under 2018.

• Sommarjobbare – regeringen satsar på att fler unga ska få sommarjobb, 10.000 sommarjobb ska enligt AB skapas till unga i Sveriges kommuner, 105 miljoner kronor är avsatt till att prioritera detta.

• Polisen får mer pengar – redan i år, enligt en regeringskälla som TT tidigare talat med.

• 500 miljoner kronor går till satsningen Klimatklivet, där ligger fokus på elbilar och lokala investeringar.

ANNONS

• 22 miljoner kronor viks till att utländska akademiker snabbare ska få sin utbildning bedömd och godkänd i Sverige.

Här är alla förlorare i korthet:
• Medel- och höginkomsttagare. “80 000 fler personer hamnar över gränsen för statlig skatt, jämfört med de cirka 1,3 miljoner löntagare som betalar statlig skatt i dag. Den som 2018 tjänar över 38 200 kronor i månaden, motsvarande en årsinkomst på 458 800, ska betala statlig skatt. Gränsen för de som ska betala så kallad värnskatt, på ytterligare 5 procent, flyttas upp i takt med löneutvecklingen. Därför får de som tjänar över 55 100 kronor i månaden (661 400 kronor/år) betala värnskatt”, skriver Aftonbladet.

• Du som har privat sjukvårdsförsäkring som betalas av arbetsgivaren – den ska förmånsbeskattas från 1 juli 2018.

• Du som har aktiebolag – det blir ingen sänkt bolagsskatt, som det ryktats om, enligt Sveriges Radio.

• Skatten för utlandsboende med jobb i Sverige höjs från 20 till 25 procent.

• De så kallade 3:12-reglerna styr hur stor del av inkomsterna delägare i småföretag kan ta ut som lägre beskattad kapitalinkomst. Regeringen föreslår att skatten nu höjs från 20 till 25 procent. “De kommer få en rejält höjd skattesats”, säger sparekonomen Joakim Bornold på Nordnet, enligt Aftonbladet.

• Regeringen vill göra om systemet med förmånsbilar och beskatta förarna mer. I det nuvarande systemet ingår värdet av trängselskatt i förmånsvärdet för alla som kör förmånsbilar. Förändringen skulle innebära att förarna skulle beskattas för värdet av trängselskatten, skriver TT.

FÖLJ PRESSKONFERENSEN DIREKT OM VÅRBUDGETEN HÄR.

ANNONS

MISSA INTE: Larm: Svart hål i regeringens budget  >

LÄS ÄVEN: Krönika: Sluta höja skatten – sänk den  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS