Svenska Zipforce lanserar nu andra generationens kit för att elektrifiera cyklar. Med en vikt på 2,3 kilo för Zipforce Slim är det världens lättaste, med en motor som går att stoppa i väskan.

Svenska Stockholmsbaserade Zipforce grundas för sex år sedan, och för ungefär två år sedan lanseras Zipforce One. När nu andra generationen släpps verkar det vara världsrekord på gång: Startvikten på 2,3 kilo för instegsversionen Zipforce Slim är lägst i det ultralätta segmentet, rapporterar Ny Teknik. Rekordet för ultralätta drivlinor snor man från Mahle, vars lättaste system väger 3,2 kilo.

Stoppa i väskan

Zipforce Slim har ett batteri på 211 Wh med en räckvidd på 40 kilometer, medan ”storebror” Zipforce Distance-batteriet är på 350 Wh med en räckvidd på runt 70 kilometer. Den större varianten väger 3,2 kilo.

”Tanken är att man i stället för att använda elcyklar använder vanliga cyklar, och det blir ju hållbart om man konverterar en gammal cykel till en elcykel”, säger Zipforces marknadschef Niloofar Niknam, enligt Ny Teknik.

”Fästet gör att man enkelt plockar bort motorn, och med en vikt på 2 kg kan man verkligen lägga den i väskan”, fortsätter Niknam.

Enkel montering

Hur man placerar systemet är valfritt, det fungerar på fram- och bakhjul. Monteringen är väldigt enkel, eftersom en bluetoothsensor tar hand om kommunikationen mellan drivning och pedaler, skriver Ny Teknik.

Tekniken har minimalt med rörliga delar, med kraftöverföring via en rulle mot hjulet. Det ger enligt Ny Teknik hög verkningsgrad samtidigt som det inte sliter alltför mycket på däcken. På 2,5 timmar laddas batteriet, och med tillhörande app görs inställningar, kollas statistik, distans och batteritid, enligt Zipforce.

Svenska Zipforce satsar i Europa

Generation två är tystare än Zipforce One, och begränsas till 250W för att hålla topphastigheten laglig – 25 kilometer i timmen. Den ska dock ha kapacitet för det dubbla, med en hastighet på 45 kilometer i timmen.

Svenska Zipforce satsar nu på lansering ute i Europa, och intresset är stort för den nya generationens  drivlina.

”Det är jätteroligt, för vi får kontakt nästan dagligen från journalister som vill testa våra produkter och från intresserade återförsäljare”, säger Niloofar Niknam till Ny Teknik. ”Vi har nu lanserat webben och shoppen även på engelska, och planerar att börja försäljningen i resten av Europa.”

Läs även: Cowboy tar in 749 miljoner i satsning på stadsutveckling [Dagens PS]

Läs även: Flygande motorcykel snart färdig för lift-off [Dagens PS]