En flygande motorcykel med toppfart på drygt 800 kilometer i timmen, kan det vara något? Nu finns en jetdriven prototyp från amerikanska Mayman Aerospace som ska kunna flygas både med och utan pilot.

ANNONS

P2 Speeder blir i storlek som en motorcykel, en så kallad AUV (air utility vehicle). Den drivs av åtta jetmotorer, och finns än så länge bara som prototyp byggd i en tredjedels skala.

Prototyp i tredjedels storlek

Enligt Mayman Aerospace (Jetpack Aviation bytte namn i samband med att P2 Speeder lanseras) är prototypen fullt fungerande mekaniskt, skriver Ny Teknik. Modellen som går i produktion är i ungefär samma storlek som en motorcykel, och byggs i kolfiber.

De åtta jetmotorerna drivs av vanligt, hållbart flygbränsle, som till exempel sustainable aviation fuel (SAF).

Banbrytande för branschen

När dåvarande Jetpack Aviation 2019 tillkännagjorde att man tänkte bygga en jetdriven prototyp sa man att den teoretiska toppfarten var 640 kilometer i timmen. När nu prototypen för P2 Speeder visas handlar det alltså om ännu högre toppfart.

Slutversionen av P2 Speeder ska klara en last på 450 kilo, och komma upp i toppfart på 805 kilometer i timmen. Fullastad har den en räckvidd på upp till 644 kilometer, enligt Ny Teknik.

”Speeder AUV är banbrytande”, säger investeraren Tim Draper enligt Flying. ”Vi tror att Speeder är framtiden för VTOL-flygning [vertikal start och landning, reds anm], och jag ser personligen fram emot att få flyta en själv.”

Räddningstjänst och militär

Mayman uppger enligt Flying att man arbetar med amerikanska FAA (Federal Aviation administration) för att få certifiering för fordonet. Tester med pilot ska inledas under årets sista kvartal, uppger Flying.

Målet är att P2 Speeder ska användas för frakt, men också av räddningstjänst vid bränder och medicinska akuttransporter. Också militären är en intressant målgrupp för Maymans flygande motorcykel, om företaget får som det vill.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Flygande bilar kraschlandar av markproblem [Dagens PS]

Läs även: Framtidens motorcykel kan flyga [Dagens PS]