Under det första kvartalet i år sjönk den svenska livsmedelsindustrins lönsamhet rekordsnabbt, verkligheten har under kvartalet varit extremt komplex och svårnavigerad.
Svenska livsmedelsindustrin i kris: "Handlar om liv eller död"
Mest läst i kategorin
Under fyra kvartal i följd har kostnadsökningar inom svensk livsmedelsproduktion accelererat och företagens lönsamhet har minskat dramatiskt. Den snabbaste försämringen i lönsamhet som mätts upp under Livsmedelsföretagens 12-åriga tidsserie ses under första kvartalet 2022.
Svenska livsmedelsproducenternas behov av att få bättre betalt så att de får täckning för sina kostnader är akut, men av Livsmedelsföretagens konjunkturenkät framgår att sju av tio företag inte har märkt av kortare aviseringstider eller andra åtgärder för att underlätta dagligvaruhandelns prisjusteringar.
Handlar om liv eller död
Inte ett enda av de företag som levererar till Systembolaget har märkt av kortare aviseringstider eller några andra åtgärder.
”För många av oss små och mellanstora producenter handlar det nu om liv eller död. Att finnas kvar eller inte”, säger ett av Livsmedelsföretagens medlemsföretag i ett pressmeddelande.
Handeln reagerar för långsamt
“Den dramatiska utvecklingen blixtbelyser förädlingsledets omedelbara behov av att få snabbt gehör för kortade aviseringsfönster och ökade leveranspriser. Tyvärr verkar handeln och Systembolaget reagera alldeles för långsamt eller inte alls. Ska jag vara välvillig i min tolkning så har man inte förstått allvaret i situationen”, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, i pressmeddelandet.
Han berättar att handelsföreträdare verkar vara rädda för att leverantörerna ska utnyttja krissituationen för att ”okynnesöka” sina leveranspriser, men menar att producenternas snabbt vikande lönsamhet är ett tydligt bevis för att det inte är så och på att behovet av prisjusteringar är väldigt verkligt och väldigt brådskande.
Argument utan förståelse
Livsmedelsföretagens samtal med medlemsföretagen visar att prisförhandlingar med dagligvaruhandeln präglas av okunskap och felaktigheter med argument som att ingen annan höjer priserna eller att man måste vänta till nästa aviseringsfönster.
“Den här sortens argument vittnar om en närmast total oförståelse för det minimala eller obefintliga ekonomiska handlingsutrymme som stora delar av förädlingsledet har att röra sig inom. Och även när man får gehör för en prisjustering så är det inte ovanligt att den är beräknad på kostnadsläget för fyra, fem, sex månader sedan”, säger Carl Eckerdal i pressmeddelandet.
Handling behövs nu
Han tillägger att många av Livsmedelsföretagens medlemmar nu drabbas av dagliga kostnadsökningar, och att det då inte håller för handeln att försöka skjuta fram prisjusteringar till nästa år eller ens till hösten.
Enligt Carl Eckerdal är läget extremt allvarligt och kräver handling här och nu.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Global matbrist hotar – flera länder förbjuder export
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Någon gång under ditt företags livscykel kommer du sannolikt att behöva resa kapital, finansiera ett förvärv eller refinansiera befintliga lån. Vinga hjälper nordiska tillväxtföretag att effektivt finansiera sin verksamhet.