Svenska investerare jagar bolag i Tyskland och ofta handlar det om familjebolag. Det största problemet är ett hitta företag som är redo att sälja.  

ANNONS

Nu blickar svenska investerare mot tyska bolag, främst inom IT, konsult- och installationsbolag och e-handel. Största problemet är att hitta företag som är redo att sälja, skriver Di. 

”Tyskland är en för oss obearbetad marknad som är tio gånger större än den svenska. Det upplevs också som ett tryggt och säkert land att investera i”, säger Anders Elgemyr, delägare i investmentbanken Carlsquare som ser den ökande efterfrågan i Tyskland bland de svenska investerarna.

Han lägger dock till att det i Tyskland ofta är ”mer handpåläggning och brevskrivande än i Sverige.”

”Bolagen svarar inte på mejl.”

Familjeägda bolag i Tyskland

Carlsquare har riktat in sig på familjeägda bolag som ofta tänker långsiktigt. Bolagen är även nischade och marknadsledande på sina produkter, även globalt.

”Kapital och ledning ligger i samma händer – därmed även ansvar och riskbedömning. Det gör beslutsprocesserna kortare och snabbare”, uppger Ninni Löwgren, affärsområdeschef på Tysk-Svenska Handelskammaren vidare.

”Utplockat” företagsklimat

Medan Anders Elgemyr beskriver det svenska företagsklimatet som ”utplockat” så finns det mer att välja på i Tyskland och det är ”dessutom svårt att hitta intressanta bolag i Sverige som inte redan ägs av något PE-bolag”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: ”Seriös nedgång i bostadsmarknaden” i Tyskland [Dagens PS]

Läs även: Tysklands ekonomi starkare än väntat [Dagens PS]