Dagens PS

Fastighetsmarknaden superhet – nytt rekordår

Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.
Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet, ser framför sig ett rekordår för den svenska fastighetsmarknaden. (Foto: Newsec)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 juli 2021Publicerad: 06 juli 2021

Fastighetsmarknaden är superhet och slår årliga omsättningar. “Vi räknar med att det blir ett nytt rekordår för transaktioner”, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under årets sex första månader har det redan gjorts affärer för drygt 154 miljarder kronor, vilket är högre än en normal årsomsättning av fastighetstransaktioner, enligt rådgivnings- och förvaltningsbolaget Newsec.

Den siffran var 81 miljarder kronor under samma period i fjol.

”Fastighetsmarknaden är mycket het. Faktorer bakom är att det finns gott om finansieringskapital och att bristen på placeringsalternativ är stor”, säger Max Barclay, Nordenchef för Newsecs rådgivningsverksamhet, till Di.

Nytt rekordår

Han tror på ett nytt rekordår för transaktioner “med tanke på att vi redan nu är uppe i så pass höga nivåer.”

I genomsnitt ligger årsomsättningen på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden runt 148 miljarder kronor. En nivå som redan har passerats med råge.

När det gäller kontor så tror Max Barclay att vi behöver anpassa dagens kontor till den nya verkligheten.

”Pandemin har förändrat våra behov framöver, men det behövs fortfarande kontor och att behovet är starkt visar uthyrningsmarknaden.”

ANNONS

Kontorsaffärerna står för cirka en fjärdedel av totalen hittills i år och bostäder för en lika stor andel, medan samhälls- respektive logistikfastigheter står för omkring femton procent vardera.

Fortsätter starkt

Max Barclay säger vidare att varken räntemarknaden eller nyproduktionen av bostäder kommer störa en superhet fastighetsmarknad på dess väg uppåt.

”Marknaden har lärt sig av historien, vi har en växande befolkning och en urbaniseringstrend men det byggs inte för mycket.”

Läs mer: Fastighetsmarknaden slår nytt rekord

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS