Det ser ut som att fastighetsmarknaden slår nytt rekordår, enligt fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners. Även trycket från utländska köpare håller i sig.

Köpfesten på den svenska fastighetsmarknaden håller i sig.

Hittills i år har det sålts svenska fastigheter för omkring 145 miljarder kronor, enligt Pangea Property Partners.

Rekordnivåer

Jämfört med samma period i fjol är det en fördubbling, och hela 124 procent över snittet för den senaste tioårsperioden.

”Det är extremt höga nivåer. Efter att marknaden nästan stoppade när corona slog till i fjol, kom den tillbaka snabbare än någon hade trott och det här året har det bara ökat”, säger Mikael Söderlundh analyschef på Pangea, till Di.

Enligt honom görs det affärer inom samtliga segment och även ute i landet. Intresset för kontor ökar ”i takt med att man ser att hyrorna inte kraschar”.

Även intresset från utlandet håller i sig. Köpare stod för 15 procent av volymen medan utländska säljare utgjorde sex procent av affärerna under det första halvåret.

ANNONS
ANNONS

”Man trodde att utländska köpare skulle bli mer försiktiga när corona kom, men det har varit ett nettoinflöde både i fjol och i år. Sedan kommer de utländska köparna att trycka till ännu mer till hösten, många väntar bara på att reserestriktionerna ska lätta”, fortsätter Mikael Söderlundh.

Vill in på börsen

På börsen ser det likadant ut – där rusar fastighetsaktierna.

Mikael Söderlundh ser framför sig en höst där allt fler bolag kommer söka sig till börsen, där ett exempel är Intea Fastigheter – som redan har flaggat för det.

2021 ser alltså ut att bli ett rekordår inom fastighetsmarknaden.

”Det kommer mera kan jag lova och det kommer att vara en jätteaktiv höst. Tittar vi i vår pipeline har vi aldrig haft så mycket på gång.”

Läs mer: Samriskbolag – Castellum och Göteborgs Hamn bygger fastigheter

 

ANNONS
ANNONS