Dagens PS

Massiva strejker och protester mot Amazon på Black Friday

Amazon
En brittisk Amazon-anställd demonstrerar mot företaget i Coventry på Black Friday. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 24 nov. 2023Publicerad: 24 nov. 2023

Tusentals anställda demonstrerar mot Amazon i mer än 30 länder – aktivister vill stoppa “överproduktion och överkonsumtion”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anställda och aktivister över Europa kommer att demonstrera mot amerikanska e-handelsjätten under fredagen.

Målet är att störa företagets lager och hindra varor från att nå Amazons paketskåp under Black Friday, en av årets mest hektiska shoppingdagar, rapporterar Reuters.

I Tyskland, som 2022 var e-handelsjättens näst största försäljningsmarknad, planerar anställda vid fem uppfyllningscentrum över landet att strejka i 24 timmar från midnatt natten till fredag.

De tyska medarbetarna kräver kollektivavtal. En talesperson för Amazon i Tyskland menar att anställda redan får rättvisa löner, med en ingångslön på över 14 euro, eller 160 kronor, i timmen.

Läs mer: Amazon stäms: “Olagligt beteende” – Dagens PS

1 000 strejkar i Englad

Som en del av en långvarig lönetvist kommer mer än 1 000 anställda vid företagets lager i Coventry, England att strejka under fredagen. Fackliga representanter kommer också att organisera en demonstration vid det brittiska huvudkontoret i London.

Amazons paketskåp används av många av e-handelsbolagets kunder för att ta emot sina beställningar. Nu uppmuntrar franska aktivister från globaliseringskritiska nätverket Attac att täcka för dem med affischer och tejp, så att varor inte kan levereras och kunder inte hämta ut dem.

ANNONS

Attac kallar Black Friday för “en hyllning till överproduktion och överkonsumtion”. Förra året lyckades man tejpa över 100 paketskåp – i år förväntar sig nätverket kunna sabotera fler.

Läs mer: Amazon betalar 270 miljoner för integritetskränkning – Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Protester i 30 länder

Den italienska fackföreningen CGIL har kallat till strejk vid lagret i Castel San Giovanni.

Spanska fackföreningen CCOO har uppmanat Amazon-anställda att strejka en timme under varje skift på “Cyber Monday” efter helgen – den avslutande dagen på Amazons tiodagarsrea.

“Make Amazon Pay”, en global kampanj koordinerad av den internationella fackliga organisationen UNI Global Union, meddelar att strejker och protester kommer att äga rum i mer än 30 länder från Black Friday till måndag.

Läs mer: Amazons krav: Kom till kontoret eller glöm befordran – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS