Amazon betalar 270 miljoner för integritetskränkning

Uppdaterad: 01 juni 2023Publicerad: 01 juni 2023
Amazon ska betala 25 miljoner dollar till US Trade Commission efter anklagelser om integritetskränkningar
Amazon ska betala 25 miljoner dollar till US Trade Commission efter anklagelser om integritetskränkningar. (Foto: TT)

Amazon har gått med på att betala nästan 270 miljoner kronor till US Trade Commission efter anklagelser om att deras röstassistent Alexa kränkt barns integritet.

ANNONS
ANNONS

Efter anklagelser om att inte ha tagit bort Alexa-inspelningar på begäran av föräldrar har Amazon gått med på att betala 25 miljoner dollar, cirka 269,8 miljoner kronor, till US Trade Commission, FTC, det rapporterar BBC.

Förbättrade algoritmen

Enligt FTC:s anmälan gällande Alexa har Amazon flera gånger försäkrat sina användare om att de kan radera röstinspelningar som Alexa gjort.

Enligt anmälan gjorde dock inte Amazon det, i stället behöll bolaget inspelningarna i flera år och använde dem för att förbättra Alexas algoritm.

ANNONS
ANNONS

Offrade integriteten för vinst

Samuel Levine, direktör för FTC:s konsumentskyddsbyrå anklagade i ett uttalande Amazon för att “vilseleda föräldrar, bevara barns inspelningar på obestämd tid och strunta i föräldrars begäranden om radering”, det skriver BBC.

Han tillade att Amazom offrade integriteten för vinst.

Även Ring ska betala

FTC menar att Amazon på samma sätt tillät tusentals anställda och konsulter att titta på och ladda ned inspelningar av kunders privata utrymmen från sin ringklockskamera Ring.

Enligt anmälan såg en anställd tusentals videoinspelningar hos kvinnliga användare som använde Ring för att bevaka privata områden i sina hem, som sovrum och badrum.

Ring ska betala betala 5,8 miljoner dollar, drygt 62,6 miljoner kronor.

ANNONS

“Rings ignorering av integritet och säkerhet utsatte konsumenter för spioneri och trakasserier. FTC:s order klargör att det inte lönar sig att sätta vinst över integritet”, sade Samuel Levine, enligt BBC.

Lämnar detta bakom sig

“Även om vi inte håller med FTC:s påståenden om både Alexa och Ring, och förnekar att vi bryter mot lagen, lägger dessa uppgörelser dessa frågor bakom oss”, säger Amazon i ett uttalande till BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bara fem aktier ligger bakom rusningen på S&P 500

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS