Dagens PS

Bara tre procent vill jobba på kontoret på heltid

Kontoret på heltid
Bara tre procent vill tillbaka till kontoret på heltid. (Foto: Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 14 feb. 2022Publicerad: 14 feb. 2022

Bara tre procent av kontorsarbetarna vill återgå till heltid på kontoret, enligt en ny internationell undersökning från Advanced Workplace Associates.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Managementkonsult-bolaget Advanced Workplace Associates har gjort en undersökning med över 10 000 “white collar”-arbetare (uttryck på engelska för tjänstemän, kontorsarbetare) angående hemarbete efter pandemin.

86 procent av de svarande runt om i världen i sektorer som finans, tech och energi vill arbeta minst två dagar hemifrån i veckan, rapporterar Bloomberg med hänvisning till rapporten. Bara tre procent vill återgå till att arbeta på kontoret på heltid, enligt undersökningen.

Alla åldersgrupper hade samma åsikt, skriver tidningen. De flesta hade en preferens för att åka till kontoret på tisdagar, onsdagar och torsdagar, och det var fler som hellre arbetar hemifrån på heltid än åker till kontoret på heltid.

“Arbetsgivare måste inse att anden är ute ur flaskan. Arbetarna har sett att flexibilitet kan fungera och chefer som inte är lyhörda för sina anställdas behov kommer att drabbas i enlighet därmed”, säger Andrew Mawson, verksamhetschef på AWA.

Liknande statistik finns även att finna i Sverige. Dagens PS rapporterade i höstas om att fackförbundet Akavia gjorde en undersökning bland sina medlemmar, där bara två procent uppgav att de ville jobba heltid från kontoret, och 87 procent att de själva vill välja när de jobbar hemma och när de går till kontoret – mer flexibla arbetsdagar med andra ord.

Läs även: Kontorsanställda vill fortsatt jobba hemma

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS