Dagens PS

Startups flyr Sverige: “Går stadigt neråt” 

Startups
Migrationsverket nekar arbetstillstånd om den sökandes lön är lägre än 80 procent av den svenska medianlönen (Foto: Janerik Henriksson /TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 15 nov. 2024Publicerad: 15 nov. 2024

När andra länder rullar ut röda mattan för startups och talanger, gör Sverige motsatsen. Här möts entreprenörer istället av höga lönekrav, långsamma migrationsprocesser och knepig byråkrati. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan Sverige brottas med stelbenta regler har flera europeiska länder redan insett värdet av att göra livet lättare för startups. 

Spanien har infört sin “Ley de Startups”, som bland annat ger skattereduktioner och förenklar migrationsprocesser för högkvalificerad arbetskraft. 

Estland lockar entreprenörer från hela världen med sitt e-residency-program, där företag kan skötas digitalt utan att ens vara på plats. I kontrast står Sverige, som saknar både startup-visum och riktade skattelättnader, vilket enligt SISP:s vd Stina Lantz är en tydlig bromskloss: 

“Så det gör att vi sätter onödiga käppar i hjulet för oss själva just nu. När vi behöver gasa så bromsar vi i stället”, säger hon till Tidningen Näringslivet

Innovation möter fyrkantiga regler

Sverige har byggt sitt rykte som ett land för innovation – men under ytan bubblar en helt annan verklighet. 

För startups är Sveriges migrationsregler och lönekrav allt annat än välkomnande. 

När TN pratar med Abhishek Jacob, vd för startup-företaget Worldish, är optimismen obefintlig. 

“Det jag ser nu är att Sverige går stadigt neråt i attraktivitet, vilket är synd när vi vet att småföretag bygger både tillväxt och export. Om inte reglerna ändras tror jag att det kommer att bli svårt för Sverige att locka talanger men också att behålla de bästa startup- eller scaleupföretagen inom tech i landet”, säger han.

ANNONS

Läs också: Det offentliga stödet till startups och scaleups ska effektiviseras. Realtid

ANNONS

Senaste nytt

Knepiga lönekrav 

Det nya lönekravet, som höjdes från 13 000 kronor till 27 360 kronor – eller 80 procent av medianlönen, har väckt en del starka känslor. Framförallt har det slagit mot den så kallade lågkvalificerade arbetskraften – vilket också var tanken. 

Men på startup-fronten slår det även mot arbetskraft som kan beskrivas som högkvalificerad. 

För Abhishek Jacob är lönekravet svårt att möta i en startup där aktier och optioner ofta är en viktig del av ersättningen. Detta innebär att de tre utländska konsulterna som arbetar för Worldish inte kan bli anställda direkt i bolaget. 

“De har kompetens inom bland annat AI-arkitektur och det är inte så lätt att hitta personal i Sverige med bra kompetens och erfarenhet inom det området”, säger han. 

“Blir katastrofalt” 

Enligt Stina Lantz på SISP är reglerna nästan omöjliga att hantera för nystartade bolag – inte minst om det nya förslaget på ett lönegolv på över 35 000 kronor går igenom.  

“Vi kan inte höja lönegolvet just nu, därför att för de här bolagen blir det katastrofalt. Vi har otroligt mycket grym internationell talang som läser på våra universitet och många av dem väljer att stanna i Sverige och bygga bolag på sin forskning, vilket vi ska vara jätteglada för”, säger hon. Hon tillägger: 

ANNONS

“Med avgifter blir det nästan 50 000 i månaden för en enda lön i ett startup-företag. Det är inga nystartade bolag som klarar av det”. 

Lantz anser att vi istället borde inspireras av andra länder. 

“Jag skulle väldigt gärna se att Sverige tittade på och inspirerades av till exempel Spanien. Att vi insåg att vi behöver behandla de här bolagen lite annorlunda och frågade vad vi kan göra för att underlätta i deras tillväxtresa”.

Hon får medhåll från Jacob: 

“Frankrike och andra länder har helt andra processer. Kraven är inte lika höga som här. Och där tror jag att Sverige måste bli bättre om vi vill öka antalet startup-företag”.

Läs också:

Svenska spelbranschen drar iväg – mot strömmen. Dagens PS

Skatteverket: De betalar svarta löner. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]