Mike Lynch, 56, blev en av Storbritanniens rikaste och fick smeknamnet ”Bill Gates” när han 2011 sålde sin startup till HP till ett extremt uppblåst värde.

ANNONS

Enligt CNBC, som berättar att Mike Lynch nu är på väg att utlämnas till USA, låg HP:s bud 64 procent högre än vad värdet var på mjukvarustartup-bolaget och samma dag kraschade HP:s aktiekurs på Wall Street.

Aktien rasade enligt artikeln 20 procent och ett år senare tvingades HP (Hewlett-Packard) meddela att en nedskrivning på 8,8 miljarder dollar var nödvändig i företaget.

Techjätten HP påstod att det var ett ”bokföringsfel” som gjorde att man betalade för mycket för Mike Lynchs startup-bolag, Autonomy, vars affärsidé gick ut på att sälja dataanalysprogram till företag.

Så fick Mike Lynch smeknamnet ”Bill Gates”

För Mike Lynch blev affären med HP ett klipp av Guds nåde. Efteråt kunde han stoltsera som en av Storbritanniens mest förmögna. Därav smeknamnet ”Storbritanniens Bill Gates”.

Men i USA väntar nu en rättegång efter affären med HP. Mike Lynch sålde Autonomy till den amerikanska techgiganten för 11,7 miljarder dollar.

När det visade sig att HP:s bud låg långt över marknadsvärdet på startup-bolaget störtdök alltså HP:s aktie på New York-börsen.

ANNONS
ANNONS

Omvänt rusade Autonomys aktiekurs med över 70 procent, berättar CNBC.

HP anklagar Lynch för att ha blåst upp intäkterna i sitt mjukvaruföretag med cirka 700 miljoner dollar och har stämt honom på 5 miljarder dollar.

Lynch uppges i sin tur ha stämt HP och nu först ser det ut som rättstvisten, som pågått i ett decennium, kan vara på väg mot sitt slut.

Utlämning till USA får klartecken av minister

I fredags godkände Storbritanniens inrikesminister Priti Patel en utlämning av Mike Lynch till USA.

Tidigare samma dag dömde en brittisk domare till HP:s fördel i ett civilmål mot Lynch angående påståendet att han planerade att blåsa upp värdet av Autonomi innan HP förvärvade bolaget.

Domaren i målet, Robert Hildyard, gav HP rätt i en majoritet av anklagelserna mot Lynch men bedömde att skadorna är lägre än det yrkade beloppet 5 miljarder dollar som HP kräver Lynch på.

CNBC berättar att även den tidigare finanschefen i Autonomi, Sushovan Hussain, stått inför rätta i USA.

ANNONS
ANNONS

Det var i maj 2019 och åtalet gällde bedrägeri, något som han också fälldes för med påföljden fem års fängelse.

Lynch riskerar 20 års fängelse

Om Lynch befinns skyldig till HP:s anklagelser i USA riskerar han enligt artikeln att dömas till 20 års fängelse.

Hans advokater planerar nu att överklaga den dom som meddelades i fredags.

HP sålde i september 2016 det som fanns kvar av Lynchs mjukvarubolag, men först var man tvungen att skriva ner värdet på företaget med tre fjärdedelar.

Läs även: HPE-vd:n – halvledarbristen kommer lösas sommaren 2022 [Dagens PS]