Spotify-grundaren Daniel Ek ger inte ofta personliga intervjuer. Nu pratar Ek med Dagens Industri bland annat om att han (efter Dagens PS avslöjande om att Spotify spred rysk propaganda) personligen hanterade beslutet att ta bort poddavsnitt om kriget.

ANNONS

Daniel Ek är världsberömd som Spotify-grundare, men föredrar att synas så lite som möjligt. Det har gått många år sedan han gav en personlig intervju i svensk media, men nu har han suttit ned med Dagens Industris reporter Emanuel Sidea.

Dagens PS avslöjar propaganda

Bland mycket annat kommenterar Daniel Ek den situation som uppstår när Dagens PS avslöjar att Spotify sprider rysk propaganda.

”Det är otroligt sällsynt att ärenden når mig, men då och då händer det, till exempel hur vi skulle hantera innehåll om Ryssland och Ukraina”, säger Daniel Ek till DI.

”Vi har tagit bort över 17 000 avsnitt som vi bedömde vara desinformation och potentiellt skadligt”, fortsätter han. ”Vid sidan av det tog jag det ganska drastiska beslutet att lämna den ryska marknaden.”

Spotify störst på podd

Ek är själv podd-fan. Det finns förstås också en rent ekonomisk orsak till att Spotify satsar på poddar: Det går att tjäna mer på dem än på musiken. Spotify har i dag ungefär 31 procent av musikmarknaden. När det gäller poddmarknaden är man marknadsledande, före jättarna Amazon och Apple.

”Mer än bara musik”

Spotify producerar egna poddar, och i en enorm affär värd 200 miljoner dollar (drygt 2,2 miljarder kronor) värvar man Joe Rogan, som har världens största podd. Det går att tjäna mer pengar på poddar än musik, där man får dela intäkterna med artister och skivbolag.

ANNONS
ANNONS

Värvningen av den kontroversielle Rogan till Spotify är inte problemfri.

”Jag tror att det var ett vattendelande ögonblick i sådan mening att det för många blev klart att vi var mer än bara musik”, säger Daniel Ek till DI. ”En del anser att vi gjorde fel, men faktum är att lika många var positiva.”