Spotify stänger helt ned verksamheten i Ryssland, meddelar företaget. Detta efter Dagens PS avslöjande att rysk krigspropaganda sprids på plattformen.

ANNONS

Dagens PS avslöjade tidigare i veckan att Spotify sprider rysk krigspropaganda på sin plattform, bland annat med podcasts från det ryska utrikesministeriet med propaganda om ”avnazifieringskampanjen”, något som många medier, däribland SvD, Breakit och Dagens industri också rapporterade om.

Spotify lovade efter granskningen att själva granska saken och plocka ner de poddar som Dagens PS belyst.

Nu går man ännu längre – och stänger ner helt i Ryssland, med de nya censurlagarna som motivering.

”Spotify har ansett att det är viktigt att försöka hålla vår tjänst tillgänglig i Ryssland för att därigenom kunna tillhandahålla pålitliga och oberoende nyhets- och informationskällor i regionen”, skriver företaget i ett mejl till Dagens Nyheter.

”Den nyligen antagna lagstiftningen sätter dessvärre ytterligare begränsningar på tillgången till information, eliminerar yttrandefriheten och kriminaliserar vissa typer av nyheter. Detta riskerar säkerheten för våra medarbetare och eventuellt även våra lyssnare. Efter att noggrant ha övervägt våra alternativ utifrån de nuvarande omständigheterna har vi landat i det svåra beslutet att helt avbryta vår tjänst i Ryssland”, skriver Spotify.

ANNONS
ANNONS

Det framgår inte huruvida kritiken mot bolaget på grund av den ryska propagandan på plattformen legat till grund för beslutet eller ej. Avvecklingen väntas ta några veckor, men enligt bolaget räknar de med att vara helt borta från Ryssland i början av april, skriver Dagens industri.

Läs även: PS avslöjar: Spotify sprider rysk propaganda [Dagens PS]