Trots ny praxis och uppdaterad ARN-rekommendation spjärnar Ica Banken emot och vägrar ersätta sin bedrägeridrabbade bankkund, berättar DN.

ANNONS

Offret, Joakim Norén, blev utsatt för två bedrägerier i två olika banker.

I det ena fallet har Länsförsäkringar Bank gått med på att ersätta honom – utom 12 000 kronor som han får stå för själv.

Missa inte: KO:s krav på bankerna: Ersätt bedrägerioffer [Dagens PS]

Det var på Länsförsäkringar Bank han förlorade mest pengar, 248 000 kronor, framgår det.

Och det tog sin tid innan han fick pengarna, runt sju månader och en uppmaning från Allmänna reklamationsnämnden, ARN, innan Länsförsäkringar Bank motvilligt gick med på att ersätta honom för det fräcka bedrägeriet.

ANNONS
ANNONS

Banken menar att han var oaktsam när han blev utsatt för det sofistikerade bedrägeriet.

Falsk bankman fick honom att knappa in koder och svarskoder på bankdosan

Joakim Norén blev föremål för så kallad vishing, en form av lösenordsfiske. Han blev uppringd av en falsk bankman som mer eller mindre tömde han bankkonto hos Länsförsäkringar efter att skapat ett nytt bank-id i Joakims namn.

Det andra kontot hade han på Ica Banken tillsammans med sin ex-sambo, där försvann 31 000 kronor under bedrägeri-räden med efterföljande Swish-överföringar till bedragaren.

Totalt blev han av med 279 000 kronor och Ica Banken nekar honom ersättning, trots ny domstolspraxis och ARN-påstötningar.

Ica Banken slår ifrån sig och vägrar ta ansvar

”Jag vet hur svårt det här kan vara för polisen att utreda, men jag hade ändå hoppats att bankerna skulle ta mer ansvar”, säger Joakim Norén till Dagens Nyheter, som berättar att Ica Banken hävdar att han agerat ”särskilt klandervärt” som argument för att inte kompensera honom.

Han har bollats runt när han kontaktat Ica Banken upprepade gånger framförts sitt krav – utan resultat.

ANNONS
ANNONS

Varken Ica Banken eller Länsförsäkringar vill kommentera det specifika fallet i tidningen.

Dagens PS har tidigare berättat att klagomålen till Allmänna reklamationsnämnden och att bankbedrägerier procentuellt ökar mest.

Läs även: Offer för bedrägeri får hjälp av KO mot banken [Dagens PS]