Att ta en drink efter jobbet kan ju inte vara så farligt. Men för en statligt anställd i Japan visade sig detta inte vara fallet, efter att ha råkat slarva bort ett USB-minne med hela stadens hemligheter. 

ANNONS

Mannen i fråga tog några drinkar efter jobbet tillsammans med ett par kollegor. Men förmodligen tog han en eller två drinkar för mycket, för han somnade sedan på gatan på väg hem från baren.

Tyvärr visade det sig vara fel dag att bli full på, för mannen hade under utekvällen med sig ett oerhört viktigt USB-minne från jobbet, som innehöll personliga uppgifter om alla invånarna i den japanska staden Amagasaki.   

Känsliga uppgifter på vift

Först när mannen vaknade upp ute på stan morgonen efter insåg han att USB-minnet var borta och kontaktade genast polisen. Senare samma dag meddelade företaget stadens myndigheter om incidenten. 

Enligt uttalandet från stadens regering arbetar mannen för ett företag som har till uppgift att ge förmåner till skattebefriade hushåll. USB-minnet innehöll information om samtliga 465 177 invånares namn, födelsedatum, hemadresser, skatteuppgifter och bankkonton. 

Bugade sig i förlåtelse

Som tur är var enheten krypterad och ingen dataläcka har bekräftats än så länge. I uttalandet uttrycks en stark kritik mot mannen i fråga, för att ha gått runt och burit på USB-minnet efter jobbet på ett så osäkert sätt.

De japanska myndigheterna höll en presskonferens på torsdagen förra veckan, där stadens borgmästare och flera tjänstemän bugade sig ner framför invånarna och bad om ursäkt.

Staden kommer nu genast att göra betalningar till invånarna, och uttalandet avslutades med en påminnelse till alla statligt anställda att fråga om lov innan man tar med sig känsliga uppgifter ut på stan.    

ANNONS
ANNONS

Läs mer om incidenten på CNN.

Läs mer: Historiska misstag: Skrivfel kostade 2 miljarder