Det är inte varje dag som en så liten sak som ett skrivfel kostar en miljarder. Men det var det som hände aktiehandelsbolaget Mizuho Securities 2003. 

ANNONS

Bolaget Mizuho Securities skulle bara sälja en aktie för 610 000 yen, motsvarande cirka 45 000 kronor. Men aktiehandlaren som hanterade affären råkade omvandla siffrorna så att 610 000 aktier skulle säljas för bara en yen. 

Tokyobörsen i Japan. (Foto: Wiki Commons)

Frenetiska räddningsförsök

Trots att antalet aktier var 42 gånger fler än vad bolaget ens hade så gick Tokyobörsen vidare med köpet.

Först en och en halv minut efter att affären godkänts upptäcktes misstaget av aktiehandelsbolaget. Efter att frenetiskt ha försökt avbryta beställningen i ungefär en halvtimme tvingades bolaget att köpa tillbaka många av aktierna till högre priser än de hade sålt dem för.  

Skämmigt för Tokyobörsen

Mizuho Securities förlorade 250 miljoner dollar på skrivfelet, vilket idag motsvarar en bra bit över två miljarder kronor.

Men bolagets chef Makoto Fukuda uttryckte ingen större oro i efterhand. “Med tanke på vår starka finansiella ställning tror vi inte att vi kommer ha några problem med att överleva förlusten”, sa han, men tillade att bolaget självklart var ledsna över att ha orsakat en sådan turbulens på marknaden.  

Trots det ses misstaget än idag som ett av de mest kostsamma och pinsamma i Tokyobörsens historia. Historien fungerar som en bra påminnelse för oss alla att dubbelkolla summor innan man godkänner. Vem vet hur mycket ett litet skrivfel kan kosta. 

ANNONS
ANNONS

Läs mer om det katastrofala skrivfelet på Washington Post.

Läs mer: Historiska misstag: Somnade och förde över miljoner euro