Dagens PS

Skatteskulder från coronapandemin för 45 miljarder

miljarder
Skatteskulden blir inte billigare med nuvarande räntor. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 06 nov. 2023Publicerad: 05 nov. 2023

Så många som 23 000 företag har fortsatta skulder till Skatteverket som de dragit på sig under coronapandemin. Miljarder kronor som nu ska drivas in.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Ekonomiekot har 23 000 företag fortfarande skatteskulder för ej inbetalda skatter som de fick undantag från under covidpandemin. Sammanlagt rör det sig om 45 miljarder kronor, enligt Sveriges Radio.

De uppskjutna skatterna var en åtgärd som den dåvarande regeringen införde för att hålla företagen under armarna när ekonomin störtdök till följd av höga sjuketal och minskad handel och annan rörlighet i samhället.

Miljarder som tynger

Patrik Krassén på föreningen Företagarna intervjuades av Sveriges Radio, och menar att flera företag nu hotas med konkurs:

“Det finns en stor risk att ett antal företag inte kommer att klara det och då står de inför konkurs eller rekonstruktion i värsta fall”, säger Krassén.

Flera stora bolag finns med bland de listade företagen. Bland annat omfattas IAC, som tillverkar fordonskomponenter, Scandics hotellkedja, krisdrabbade flygbolaget SAS som Dagens PS skrivit om tidigare, samt varuhuskedjan Åhléns, skriver TT i bland annat Svenska Dagbladet.

Läs mer om skatteskulder:

Skatten drabbar nya pensionärer – men kan undvikas – Dagens PS

ANNONS

Extra bankskatt i ropet efter nya rekordvinster – Dagens PS

De har betalat flera tusen miljarder för lite skatt – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS